Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2009

door de ogen van... Michaël van Hulst

Algemeen directeur Shanks Nederland

Wachten op de grondstoffenschaarste

Afvalbedrijven hebben nu dan wel te lijden van de crisis, op de langere termijn ligt er voor de sector een glorieuze toekomst in het verschiet. Grondstoffen worden immers schaars, waardoor de grondstofprijzen stijgen en daarmee de waarde van afval. Klinkt als een ideaal toekomstbeeld. Toch? Afval! legde het scenario voor aan een aantal deskundigen.

Drum separators zonder tamtam

Met Nihot drum separators is steeds meer mogelijk. De single drum separator heeft nu een opvolger met twee drums. In alle installaties, ook in de single drums, zijn meer variabelen ingebouwd. De bediening blijft evenwel eenvoudig.

AVR verliest zaak over aanbesteding verwerking

Een doorn in het oog van menig afvalbedrijf is dat een gemeente zijn huisvuil laat inzamelen of verwerken door een overheidsgedomineerd bedrijf. Gemeenten zijn op grond van de wet verantwoordelijk voor de inzameling. Maar mag een gemeente zonder openbare aanbesteding de verwerking van dat afval bij zo'n overheidsbedrijf onderbrengen?

EPS: een stroom apart

"We recyclen nu ongeveer 84 procent van alle EPS in Nederland. We doen het dus al goed", vertelt Stybenex-directeur Hans Tepper met enige trots. Maar de piepschuimketen kent een opvallend struikelblok: lucht. Maar liefst 98 procent van het materiaal bestaat eruit. Reden waarom gemeenten niet stonden te trappelen om EPS apart in te zamelen.

Omrin niet in de war door roerige tijd

Directeuren Ton Doppenberg en John Vernooij willen de zwerm van negatief nieuws rondom Omrin verjagen. Voor de buitenwereld lijkt het overheidsbedrijf al jaren in zwaar weer te zitten, maar de Friese nuchterheid overheerst. "Het is tijd om een en ander eens te neutraliseren."

Internationaal gekleurd Entsorga in de startblokken

Voor de zevende keer vindt de Entsorga-Enteco plaats in Keulen. Met bijna 30 procent buitenlandse exposanten, is het internationale karakter goed geslaagd. De economie heeft wel zijn weerslag op het driejaarlijkse evenement; het aantal bedrijven ligt ruim beneden de vorige editie. Toch riep Gerald Böse, CEO van organisator KölnMesse, de beurs in juni al voorzichtig uit tot een succes.

De kloof tussen schoon en schoonbeleving

Resultaatgericht reinigen is nu zes jaar een begrip. Toch passen maar weinig gemeenten deze systematiek daadwerkelijk toe. "Vanuit de gemeenten komt er nu wel draagvlak, motivatie en aandacht voor", vertelt Marcel Aarnink, coördinator afvalmanagement van ingenieurs- en adviesbureau DHV. Hij lijkt niet te twijfelen aan de opmars van de methode. "Alle begin is moeilijk", klinkt het optimistisch.

"Er rijden te veel wagens op de weg"

Vrachtwagens staan er nauwelijks. Jan Kingma, planner en mede-eigenaar van afvaltransporteur D.T.C. in Surhuisterveen, vindt dat een goed teken. Het gehele wagenpark, bestaande uit zeventien trekker- en opleggercombinaties, is momenteel ergens op de weg in Nederland, Duitsland, België of Frankrijk.

Inherente verontreiniging

Wanneer is een sorteerproces van een mengsel toereikend om de gecreëerde monostroom als groene lijststof te kunnen overbrengen? In een recente zaak bleek onduidelijkheid troef.

Afvalbedrijven bereiden zich voor op de griep

Na de sterfgevallen in Mexico en de Verenigde Staten, ontstond ook in Nederland grote angst dat Nieuwe Influenza A, beter bekend als Mexicaanse griep, veel slachtoffers zou eisen. Tot nu toe vallen de gevolgen van de pandemie enorm mee. Toch bereiden veel afvalbedrijven zich goed voor.