Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2010

Rechters bevestigen ontwikkelingen op captive markets

Ook in hoger beroep heeft AVR de rechter er niet van kunnen overtuigen dat de gemeente Westland de verwerking van restafval moet aanbesteden in plaats van toe te treden tot HVC.

“Investeren in duurzaamheid is noodzakelijk”

Van een vooral op resultaat gestuurd bedrijf naar een organisatie die evenveel waarde hecht aan duurzaamheid, innovatie en betrouwbaarheid als aan rendement. Pierre Vincent wil als nieuwe directeur en met een andere bedrijfsnaam - Attero - de koers van het voormalige Essent Milieu radicaal verzetten. “De duistere wolk in Wijster is omgeslagen in positieve energie.”

Het turbulente jaar 2009

In de gehele economie was 2009 een roerig jaar. Maar bij toeval kwam bij de markt van huishoudelijk afval ineens alles samen. Recessie, overcapaciteit en ook een groot aantal vrijkomende contracten. En dus volgden aardverschuivingen.

Spiro en HydraTech bewegen de wereld

Spiro en HydraTech weten de veelvoorkomende transport- en opslagproblemen op te lossen van uw losgestorte goederen, zoals papier, industrieel en huishoudelijk afval, en 'alternatieve brandstoffen' zoals mest, maïs, houtsnippers, RDF & SRF.

Optimaliseren van de afvallogistiek

De toegenomen focus op kostenbeheersing, efficiëntie en duurzaamheid maakt dat bedrijven en overheden meer oog krijgen voor het optimaliseren van de afvalinzameling en -transport. Maar er valt nog veel winst te boeken. Bijvoorbeeld door samenwerking en routelogistiek.

door de ogen van... Herman Huisman

Senior adviseur Agentschap NL (was tot 1 januari 2010 SenterNovem)

Organische groei

Gft-vergisting raakt in. Vooral de composteerbranche ziet kansen. Orgaworld loopt op de troepen vooruit. Met Biocel runnen zij de oudste gft-vergister van ons land. Ook op andere organische terreinen, zoals tunnelcompostering, weet het bedrijf te innoveren. Het buitenland lonkt.

Vergunning sloopbedrijf Jager weer vernietigd

De revisievergunning verleend aan Sloopbedrijf Jager, onderdeel van Omrin, is op 30 december 2009 weer door de Raad van State vernietigd. Geluidsaspecten deden het bedrijf de das om.

2010: de doorbraak van de digitale begeleidingsbrief!

Agentschap NL heeft ontheffing verleend aan Logistiek Zonder Papier (LZP) voor het gebruik van de mobiele telefoon. Transport en Logistiek Nederland (TLN) gaat samen met LZP het jaar 2010 gebruiken om het papier uit het afvaltransport te bannen. We gaan ervoor!

Gft-afval op agrarische bodem

Als je iets onoirbaars toelaat, kan dat betekenen dat je daarmee medeverantwoordelijk wordt. Functioneel daderschap noemen we dat. De Hoge Raad legde medio december, in een strafzaak over de opslag van groen afval, het begrip 'zich ontdoen' ruim uit. Storten niet tegenhouden is óók een 'handeling' waarmee je je van afval ontdoet.

Uitlaatgassen grootste probleem

'Werkomstandigheden vuilnismannen moeten beter' klinkt heel anders dan 'Werkomstandigheden inzameling afval steeds beter'. Toch gaat het hier over dezelfde projectrapportage afvalinzameling van de Arbeidsinspectie. De NVRD vindt dat de Arbeidsinspectie onvoldoende kijkt naar wat er wel verbeterd is.