Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2010

Attero aan kop met vergisting gft

Attero wil volop investeren in het vergisten van groente, fruit- en tuinafval (gft). De combinatie van energieopwekking en compostering is een veelbelovende, weet 's lands grootste gft-verwerker uit de kersverse ervaringen met zijn vergistingsinstallatie in Venlo. Met vergisten openen zich nieuwe kansen voor gemeenten met klimaatambities om een hoge CO2-prestatie uit gft te realiseren.

AEB schudt tegenslagen van zich af

Na twee jaar van tegenslag en pittige uitdagingen was het tijd voor een feestje bij het AEB. Onder toeziend oog van koninklijk bezoek werd de samenwerking met Wereld Waternet ondertekend. Het AEB kijkt weer vooruit.

“Wij pikken de chemische kruimels op”

Al veertig jaar toert InterCheM met vrachtwagens door het land om gevaarlijk afval op te halen. In Beuningen, vlak langs de A73, verwerkt het bedrijf de vervuilde stromen tot nieuwe producten. “We zijn naast afvalverwerker ook producent van oplos- en reinigingsmiddelen”, benadrukt algemeen directeur René van Bindsbergen.

Glijdend over de weg

Sneeuw en spiegelgladde wegen. De afgelopen winter was streng en bezorgde iedereen wel overlast. Ook de afvalinzamelaars konden niet altijd volgens planning rijden. Dat leidde soms tot fikse conflicten, die betrokkenen zelfs via de krant uitvochten.

door de ogen van... Nanne Fioole


Duurzaamheid in de concurrentiestrijd

Duurzaamheid en transparantie worden in één adem genoemd. Maar zo gauw duurzaamheid in de concurrentiestrijd wordt meegenomen, wordt het behoorlijk lastig. In de vorige Afval! was te lezen hoe moeilijk duurzaamheid ligt bij aanbesteden. Inmiddels is duidelijk hoe gevoelig het kan liggen.

Kleinschaligheid heeft de toekomst

Lokaal energie produceren uit biomassa, voor eigen behoefte of voor de directe omgeving. Het blijkt een aantrekkelijk idee. Investeringen in dit soort kleinschalige concepten kunnen steeds sneller worden terugverdiend. Naar verwachting gaan de installaties dan ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen voor de klimaatneutrale en afvalloze gemeenten.

Biomassa kan knetteren en stromen

Biomassa zit barstensvol nieuwe toepassingen. Compost wordt er al volop van gemaakt, net als energie door te vergisten of verbranden. Nieuwe energietechnieken als vergassing en pyrolyse zijn in aantocht. In de nabije toekomst kan er nog veel meer: azijnzuur maken bijvoorbeeld, of kaften voor boeken.

Tweede Kamer neemt stelling over afval

De hoofdrol van het Algemeen Overleg van de commissie van Vrom was dit keer weggelegd voor het elektr(on)isch afval. Het einde van de verwijderingsbijdrage is in zicht.

Zevende inzamelaar olie is nu echt legaal

In Afval! van oktober 2008 werd reeds melding gemaakt van een te verwachten doorbraak in de inzamelstructuur van afgewerkte olie. Aanleiding was de uitspraak van de Raad van State van 20 augustus 2008 waarin de beperking in het LAP tot maximaal zes inzamelaars niet in het belang van een doelmatig beheer werd geoordeeld. Nu valt met de vervolguitspraak definitief het doek voor dit stelsel.

Het duurt even maar dan heb je ook wat!

Het afvalbedrijfsleven vergadert op reguliere basis met vertegenwoordigers van het Ministerie van Vrom. Vrijwel altijd is er sprake van constructief overleg, maar soms laten we ons door de gemoedelijke en vriendelijke uitstraling van het ministerie in slaap sussen en kan het zomaar gebeuren dat we jaren moeten wachten totdat de resultaten van de brede evaluatie van het besluit Melden zijn verankerd in wetgeving.

Lasten onder dwangsom Top Moerdijk deels onderuit

Gelukkig moet het bevoegd gezag zich aan spelregels houden, ook wat betreft de hoogte van dwangsommen. Uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak over meerdere lasten onder dwangsom waarmee Top Moerdijk werd geconfronteerd, blijkt verder dat de Afdeling kritisch is ten opzichte van bewijs dat een voorschrift niet is overtreden.