Vakblad Afval!

Bestel dit nummer of neem een abonnement »

Afval! is het enige onafhankelijke vakblad voor overheden en bedrijven over afvalbeheer. Met nieuws, achtergronden en opinie wordt de gehele keten behandeld; van preventie, hergebruik, inzameling, bewerking tot verwerking van afval.

 

inhoud maart 2011 (nummer 2)

» De valkuil van de Achterhoek

» Door de ogen van... Ad Pellemans

» Investeerders weten afvalmarkt weer te vinden

» Een week lang vergaderen

» Dwangsom aanvechtbaar met 'de kennis van nu'?

» “Massa is kassa”

» De Meerlanden steeds energieker

» Help! Brand!

» Mer à boire

» Van container met lucht tot compacte balen

» Oplossingen voor verdichten en intern transporteren

Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2011

De valkuil van de Achterhoek

Gemeenten in de Achterhoek hebben een aanbesteding lopen voor de verwerking van restafval. De aanbesteding heeft een 'hoog' duurzaamheidsgehalte. Bedrijven die het bestek slim lazen, konden een manier zien om het transporttarief de verbrandingsprijs te verminderen.

Door de ogen van... Ad Pellemans

manager Sturing en Logistiek bij Attero in Tilburg

Investeerders weten afvalmarkt weer te vinden

Afvalbedrijven in Nederland hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een sterk wisselende conjunctuur, schommelingen in de grondstof- en energieprijzen en het tweede Landelijk afvalbeheerplan. Bruno Jelgerhuis Swildens en Rob Bergman van Ernst & Young Transaction Advisory Services schetsen hoe die factoren van invloed zijn op het waardeverloop van de afvalsector.

Een week lang vergaderen

Het woord afval is verhuisd. Jawel. Uiterlijk 1 juli aanstaande moet het woord afval op vervoerdocumenten op een andere plaats staan. U was dit gewend: Afval, UN 0386 trinitrobenzeensulfonzuur, 1.1D, (B1000C). Maar dat moet worden: UN 0386 Afval, trinitrobenzeensulfonzuur, 1.1D, (B1000C). Het in de onjuiste volgorde plaatsen kan in Nederland 275 euro kosten. En reken maar dat op dergelijke futiliteiten gecontroleerd wordt.

Dwangsom aanvechtbaar met 'de kennis van nu'?

Een dwangsombeschikking is vervelend maar leidt zelf nog niet tot financiële schade. Pas wanneer op basis daarvan dwangsommen worden verbeurd, wordt het spannend en bestaat de neiging de oorspronkelijke beschikking ter discussie te stellen. Kan dat?

“Massa is kassa”

Hoe kun je als samenwerkingsverband van afvalinzamelaars meer leden aan je binden? Midwaste besloot vorig jaar dat een coöperatieve structuur de meeste kans van slagen biedt voor de toekomst.

De Meerlanden steeds energieker

De Meerlanden bouwt haar compostering om tot een energiecentrale. Uit het gft-afval weet het bedrijf warmte, biogas en CO2 te winnen, zonder dat de kwaliteit van het compost eronder lijdt. Gft-afval verwerken is één van de activiteiten van het overheidsgedomineerde bedrijf, dat een efficiency- en verbredingsslag achter de rug heeft.

Help! Brand!

Brand is voor ieder bedrijf een ramp. Het kost geld, energie en brengt onrust. Als je pech hebt, moet je het bedrijf (gedeeltelijk) weer opbouwen. Reden genoeg dus om brand te voorkomen. Toch breekt nog regelmatig brand uit bij recyclingbedrijven. De oorzaak is niet altijd bekend. Behalve bij houtrecycling. Wie hout slordig en vochtig opslaat, loopt grote kans dat het in de fik vliegt.

Mer à boire

Het opstellen van een milieueffectrapportage (Mer) kost tijd en geld. Daarom wordt soms geprobeerd om onder de verplichting tot het opstellen van een Mer uit te komen. Wanneer er geen is opgesteld terwijl dat wel verplicht was, zijn de gevolgen groot. In de regel leidt dit tot vernietiging van het besluit waarvoor de Mer had moet worden gemaakt. Dit is echter niet altijd het geval.

Van container met lucht tot compacte balen

Kartonnen dozen, piepschuim, folie, papier en blik. Binnen een mum van tijd is een afvalcontainer ermee gevuld, terwijl de inhoud hoofdzakelijk uit lucht bestaat. Een pers kan het afval comprimeren. Niet alleen wordt daardoor bespaard op transportkosten en ruimte, ook de werkplek wordt veiliger.

Oplossingen voor verdichten en intern transporteren

Een veel voorkomende slogan luidt: 'In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst'. Voor De Rooij Milieutechniek BV geldt misschien wel het tegendeel. In het verleden behaalde resultaten vormen juist de basis voor de toekomst.