Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2012

AEEA-monitoring in één keer op de kaart

Het zou de garantie moeten zijn voor een hoop rumoer: een rekenmodel om te bepalen of producenten voldoen aan de recyclingdoelstelling. Maar niet voor AEEA. Integendeel. Zelfs de Europese milieubeweging grijpt het model aan om te pleiten voor maatregelen.

Toetsingsmoment statiegeld krijgt steeds meer gestalte

Na weken van discussie over cijfers en twee debatten in de Tweede Kamer, waarin de staatssecretaris het eigenlijk niet over die feiten wilde hebben, lijkt het groenlichtmoment voor afschaffing van het statiegeld tijdens de plenaire behandeling op 12 april in de Tweede Kamer dan toch gestalte te hebben gekregen.

Evoa en mengsels

Hoe homogeen moeten partijen afval volgens de Evoa zijn om te voldoen aan een groene lijst code? Deze vraag staat centraal in een terugkerende discussie. Onlangs wees de Haagse kort geding rechter een belangrijk vonnis in de zaak rond een exporteur van oud papier.

Olie uit afvalplastic

Plastic wordt gemaakt van olie, maar kan het ook andersom? Deze op het eerste gezicht aanlokkelijke kringloop doet bij menigeen het hart sneller kloppen. Diverse initiatieven staan op stapel, maar even zoveel projecten zijn inmiddels gestrand. Bottleneck blijkt vaak de techniek, die niet doet wat wordt beloofd. Is plasticrecycling niet veel aantrekkelijker?

Een PCB-vrije wereld in 2025

Polychloorbifenyl, afgekort PCB. Tot het verboden werd in 1985 werd het overal toegepast: in verf, kit, inkt, lijm en als PCB-olie in transformatoren en condensatoren. Miljoenen besmette apparaten zijn nog in werking. Zaak is die verantwoord te recyclen, om te voorkomen dat de PCB's in het milieu terechtkomen. Orion in Drachten is wereldwijd één van de weinige bedrijven die dat kan. De Stockholmconventie wil een PCB-vrije wereld in 2025. Haalbaar? “Natuurlijk niet.”

Voorwaarden voor toepassing alleenrecht blijven onduidelijk

Ruim twee jaar na de aanvang van het conflict heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak van AVR tegen de gemeente Westland/HVC. Jammer genoeg brengt het arrest geen volledige opheldering over het verlenen van een alleenrecht als uitzondering op de aanbestedingsplicht.

Asbestverwerking op hoger plan

In Zwolle moet een installatie komen die asbestvezels vernietigt door verhitting. Wat overblijft, is een onschadelijke toevoeging aan cement. Dat zou een einde kunnen maken aan het storten van asbest. Staatssecretaris Atsma ziet er heil in, en legt een stortverbod alvast wettelijk vast. Toch plaatst menigeen kanttekeningen. Het verleden leert dat dergelijke asbestoplossingen vaak stranden.

Afval over de grens

Ja ik weet het; 'Afval over de grens' is ook de titel van een hoofdstuk op de website van Agentschap NL. Maar omdat deze titel niet beschermd is, leen ik hem. Lenen om te beschrijven wat ik zoal met afval over de grens meemaak. Op afstand dan, want ik blijf bij alles netjes achter een bureau zitten. In een eigen kamer nog wel, zodat ik heel goed kan nadenken over wat ik u ga vertellen.

Nihot Down Under

Waar een ontmoeting op een beurs al niet toe kan leiden: Nihot realiseerde het grootste project, tot nu toe, voor de recycling van bouw- en sloopafval en bedrijfsafval in Australië.

Afscheid van de grondslag van de aanvraag

Recent heeft de regering een wetsvoorstel ingediend waarin “enkele verbeteringen op het terrein van het omgevingsrecht” staan. Een van de wijzigingen betreft de invoering van een nieuw artikel 2.31a Wabo. Op grond daarvan is het bevoegd gezag bij het wijzigen van een omgevingsvergunning voor een inrichting niet langer gebonden aan de grondslag (inhoud) van de oorspronkelijke aanvraag. Dat is een ingrijpende wijziging.

De sociale kant van afvalinzameling

Bedrijven hebben vaak last van 'koudwatervrees' als het gaat om samenwerking met instellingen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Zo niet de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel, die voor deze mensen binnen haar organisatie juist extra mogelijkheden heeft gecreëerd.

Nu kunnen we kunststof écht efficiënt gaan inzamelen

Kunststof verpakkingen inzamelen tegen de laagste kosten, met een minimum aan ruimtebeslag en transportbewegingen. De ondergrondse perscontainers van Sidcon maken dat mogelijk. Nu het definitieve akkoord in het dossier verpakkingen binnen handbereik ligt, kunnen gemeenten écht aan de slag met de plastic inzameling. En mocht het nodig zijn, dan kunnen de statiegeldflessen er probleemloos bij.