Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2012

Gunning Rova-gemeenten zet markt op scherp

Het restafval van de voormalige IJssel-Vecht gemeenten wordt vanaf medio 2016 niet meer door Attero verwerkt, maar door Sita. De aandacht binnen de verbrandingsmarkt verschuift daardoor van AVR-Van Gansewinkel naar Attero, en in het kielzog ook naar Sita.

Rio+20 moet koers voor grondstoffen uitzetten

Vanaf 20 juni is Rio de Janeiro drie dagen het toneel van de VN-duurzaamheidstop Rio+20. Regeringsleiders, staatshoofden en honderden delegaties van over de hele wereld zullen in Brazilië neerstrijken. De verwachting is dat de thema's grondstoffen en afval hoge ogen zullen gooien.

Druk op de ketel

Van Gansewinkel wil een groot deel van het risico dat aandeelhouders lopen, afwentelen op het bedrijf en haar werknemers. Dat vindt Kees Cools, partner bij Booz & Company en hoogleraar corporate finance aan de Universiteit van Groningen. Is het bedrijf het kind van de rekening in een spel dat is bedacht door private equity?

Schouders onder afschaffing statiegeld

Terwijl Den Haag nauwelijks bekomen was van de val van het kabinet, werden de moties uit het Algemeen Overleg grondstoffen en afval door de Tweede Kamer geloodst. Daarmee kwam een einde aan de onduidelijkheid over statiegeld. Brede consensus over welke duidelijkheid daar op dit moment voor in de plaats komt, ontbreekt echter nog. Vraag die boven de flessenmarkt blijft hangen, is wanneer het statiegeldsysteem precies gaat verdwijnen.

Ondergrondse containers niet gevaarlijk

De gemeente Eindhoven geeft kinderen onder de 16 jaar geen toegang meer tot ondergrondse containers, omdat er ongelukken zouden zijn gebeurd met kinderen. In de praktijk blijkt dit enorm mee te vallen.

Digitalisering moet uitkomst bieden bij internationaal transport

Bedrijven die afval de grens over willen transporteren, zien een aanzienlijke papierwinkel op zich afkomen. Digitalisering kan uitkomst bieden, maar is bij wet nog niet toegestaan. In een pilot, onder leiding van Logistiek zonder Papier, werken ondernemingen en overheden samen om aan te tonen dat de eerste stappen naar de digitale toekomst nu al genomen kunnen worden.

Afvalbeleid: wat zegt de burger?

Bewoners betrekken bij het maken van beleid, is voor veel gemeenten vanzelfsprekend. Niet 'over hen, maar met hen' is het credo. Hoe is dit bij het afvalbeleid? Kunnen inwoners invloed uitoefenen op het afvalbeleid van hun gemeente en hoe ziet dat er dan uit? Een kleine greep uit recente ervaringen en een impressie van de stand van zaken.

Door de ogen van... Hester Klein Lankhorst

Hester Klein Lankhorst, tot 1 april afdelingshoofd Afval & Duurzaamheid bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

E-tool moet einde-afvalstatus sneller inzichtelijk maken

Of een stof als 'afval' of als 'product' op de markt komt, maakt nogal een verschil. Bedrijven willen daarom nagaan of het predicaat 'einde-afvalstatus' op hun materiaal van toepassing is. Een digitale tool moet in de toekomst helpen bij een zelfbeoordelingstoets. Ondertussen is de BRBS in de eindfase beland van een jarenlange strijd om het afvalstempel van recyclinggranulaat te halen.

Een gevaarlijke papieren tijger

Al eerder schreef ik over de voorgenomen uitbreiding van een stortplaats door Afvalzorg Deponie in Assendelft. De uitspraak in april vorig jaar liet zien hoe milieu en ruimtelijke ordening twee separate sporen vormden. Bij strijd met het bestemmingsplan kon een milieuvergunning worden geweigerd, maar het was niet verplicht. De race was echter nog niet gelopen.

De vernieuwde grondige kracht van de Rooij Milieutechniek

De politiek is tijdelijk stil gevallen maar bedrijven moeten gewoon verder regeren, beslissen en vooral (kosten) besparen. CO2-reductie en minder transportbewegingen bij een groeiende hoeveelheid huishoudelijk kunststof afval, het zijn actuele onderwerpen.

Trots op de sector

“Heb je hem weer”, hoor ik u denken. Het gebeurt niet vaak dat hetzelfde onderwerp twee keer, kort achter elkaar wordt besproken. De gezamenlijke aanpak van de open standaarden in de afvalsector staat vandaag weer op het programma. Maar vooral de manier waarop.

Andermaal Evoa-mengsels in de rechtszaal

De Nederlandse praktijk om plafondpercentages te hanteren voor 'vreemde componenten' die in een partij afvalstoffen van een bepaalde groene lijst categorie mogen voorkomen, is aan banden gelegd. Een recent arrest van het Haagse Gerechtshof sluit daar mooi bij aan.