Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2012 2012

Mag een anticiperende administratie?

Een olieverwerkend bedrijf werd het verwijt gemaakt in vervoersdocumenten te hebben verklaard dat de nuttige toepassing zou zijn voltooid, terwijl dat nog niet het geval zou zijn. Het maximaal te verbeuren bedrag bedroeg vier miljoen euro. De staatssecretaris gaf daarmee een duidelijk signaal, maar was dat terecht voor 'slechts' een 'administratieve handeling'? Ja zeker, zo bepaalde de rechter.

Product met gebreken afvalstof?

Nog steeds stuit de praktijk op de vraag wat een afvalstof is. De definitie in de afvalstoffenwetgeving is immers zodanig vaag dat per geval beoordeeld moet worden of het afval is, of niet. Twee uitspraken werpen een eerste licht op die vraag voor producten met een foutje.

Schuivende panelen in politiek

Kamerleden blijven hun tanden zetten in het afvaldossier. Dat heeft met verkiezingstijd te maken. Over een paar maanden kan alles anders zijn. Dus staan alle belastingen weer open en keren Kamerleden op de gemaakte schreden over statiegeld terug.

Geesinknorba zoekt weg omhoog

Met de recente overname is Geesinknorba voor het eerst in lange tijd niet meer in Amerikaanse handen. Een frisse wind gaat door het bedrijf, zo vertellen de kersverse CEO Sven Bartsch en directeur sales en marketing Maurice Link. Voor het eerst reageren de beide directeuren op de geruchten over een dreigend faillissement, die rondom de overname in de markt gonsden.

Reiken naar hooghangend fruit

Demissionair staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu presenteerde vorig jaar augustus zijn Afvalbrief. Zijn ambities waren hoog, maar hoe ze behaald moeten worden was nog niet duidelijk. Biedt een advies van een werkgroep onder leiding van de NVRD de benodigde handvatten?

Hoe Ryck is de toekomst?

Halsreikend kijken overheden en bedrijven uit naar de resultaten van de proef in Pijnacker-Nootdorp, waar inwoners geld krijgen voor het gescheiden inleveren van afval. Met de evaluatie door afvalinzamelaar Avalex in het verschiet, blikt Ryck-initiatiefnemer Jørgen van Rijn vooruit op de resultaten. “Het heeft geen zin om nu te doen alsof Ryck geweldig is, als straks uit de evaluatie blijkt dat het allemaal niet haalbaar is.”

Overspoeld door afval

Oekraïne weet zich geen raad met de toenemende stroom aan huisvuil. Meer dan 90 procent van het huisvuil wordt onbewerkt op onveilige, overvolle afvalhopen gestort. In grote delen van het land wordt vuilnis niet eens ingezameld. Het geld en de wil ontbreken. Een grootschalig overheidsproject moet de omslag inluiden.

België doet recycling drankenkartons in Nederland verbleken

Verdienen doen onze Zuiderburen er niet aan. Toch wordt meer dan 77 procent van de drankenkartons op de Belgische consumentenmarkt gerecycled, onder meer in de verwerkingsinstallatie van StoraEnso in Barcelona. Door het ontbreken van een wettelijke plicht lijkt Nederland zich ondertussen maar moeizaam te kunnen ontworstelen aan een jarenlange welles/nietes-discussie.

Metaaldiefstal drukt op branche

In Nederland wordt steeds vaker metaal gestolen. Koper, brons en lood zijn het populairst bij criminelen. Enerzijds zijn afvalbedrijven, vooral metaalrecycling-bedrijven, slachtoffer van diefstal, anderzijds kopen ze - bewust of onbewust - de gestolen waar op. Om koperdieven te bestrijden, trekken diverse partijen, zoals politie, OM en de metaalverwerkingsbranche, samen op. Eén van de acties is een legitimatie- en registratieverplichting.

Recyclen voor de Rolls-Royce van de koffie

“Koffie?” De standaardvraag die Sebas van Wijk, marketingman van Dusseldorp, bij het begin van het gesprek stelt heeft ditmaal een dubbele betekenis. Over koffie gaan we het immers hebben, nu Dusseldorp voor Nespresso een inzamel- en recyclingsysteem voor gebruikte aluminium koffiecapsules heeft opgezet. De recyclinginstallatie in Lichtenvoorde draait sinds afgelopen jaarwisseling.

Door de ogen van... Peter Utens

Peter Utens, directeur NV Haagse Milieu Services.

Boa mikt op frequentiegestuurde Ecoline balenpersen

Boa Recycling Equipment BV, leverancier van hoogwaardige oplossingen voor de recyclingindustrie, heeft door de vraag naar energiebesparende balenpersen een frequentiegestuurde balenpers ontwikkeld. Daarnaast focust Boa zich meer en meer op de after sales. Naast het bieden van hoogwaardige kwaliteitsproducten is dat net zo belangrijk, zo niet belangrijker geworden als de verkoop van de machines zelf.

Experimenterende stortplaatsexploitanten “een uitzondering”

De Crisis- en herstelwet lijkt te zijn gericht op projecten rond woningbouw en infrastructuur. Maar in de twee jaar dat de wet in werking is, blijken ook afvalbedrijven kansen te zien. Stortplaatsexploitanten grijpen de mogelijkheid rond innovatie aan om duurzaam storten sneller van de grond te krijgen.