Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2017

Publiek deelt opnieuw elleboogje uit aan privaat

Het marktaandeel in de inzameling van restafval van private bedrijven neemt steeds verder af. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de markt voor huishoudelijk afval door het vakblad Afval! en AfvalOnline.

Ontwikkeling in de markt van inzamelmiddelen en advies

In onze jaarlijkse marktanalyse voor huishoudelijk afval kijken we voor het eerst ook naar andere sectoren, zoals die voor inzamelmiddelen en advies en begeleiding bij aanbestedingen.

'Plastic fles krijgt prijsprikkel'

Statiegeld of retourpremie; er komt een prijsprikkel op plastic flesjes. Dat was de verrassende uitkomst van het laatste Kamerdebat vlak voor de verkiezingen.

Shanks en Van Gansewinkel gaan door als Renewi

Het kostte meer tijd dan verwacht, maar uiteindelijk liet ook de ACM de fusie tussen Van Gansewinkel en Shanks doorgaan. Het nieuwe bedrijf gaat door het leven als Renewi.

EP voorlopig nog niet uitgeschaakt

Het Europees Parlement heeft gestemd voor een aanscherping van de ambities uit het circulaire-economiepakket. Een aantal lidstaten ziet juist meer in het afzwakken van de ambitie. Is dat een voorbode voor slepende onderhandelingen over het pakket tussen Commissie, Parlement en lidstaten?

“We staan voor een evenwichtsoefening”

Zorgen over de milieu-impact van plastics nemen snel toe in Europa. De Europese Commissie werkt daarom aan een strategie voor het gebruik, hergebruik en de recycling van plastic. “De uitdaging voor beleidsmakers is om van een nadeel een voordeel te maken. Daarvoor zullen we de kunststofkringloop moeten sluiten”, stelt coördinator van de strategie Werner Bosmans.

Aan de slag met omgekeerd inzamelen

Na succesvolle pilots in buitengebieden rollen ook veel steden omgekeerd inzamelen uit. Zoals Arnhem, waar alle wijken meedoen, inclusief de binnenstad. Wat zijn de overwegingen om voor omgekeerd inzamelen te kiezen, en welke rol spelen alternatieven zoals nascheiding?

Wie wil er nog afvalhout?

Nederlandse afvalbedrijven hebben stuk voor stuk aan hun klanten laten weten dat de verwerkingstarieven voor houtafval in 2017 fors omhoog gaan. Met excuses, dat wel. Als reden voeren ze aan dat vraag en aanbod uit de pas lopen. En dat zou vooral komen door de Britten. Hoe zit het eigenlijk? En hoe dramatisch is het allemaal?

Hoe gemeenten delen en reparatie kunnen stimuleren

Er is veel te doen over recycling, maar delen, repareren en hergebruiken levert de meeste milieuwinst op. Gemeenten worstelen met de vraag hoe ze burgers kunnen ondersteunen de levensduur van apparatuur en goederen te verlengen. Een handleiding biedt nu houvast.

Door de ogen van... Piet van Oirschot

Piet van Oirschot, Beleidsmedewerker Afval (Brabants Afval Team), Tilburg.

Van pionieren naar een volwassen markt

De recycling van kunststoffen is een belangrijke pijler van de circulaire economie die Nederland zo graag wil realiseren. Maar terwijl de volumes toenemen, blijft een gefragmenteerde recyclingmarkt haken achter kwesties als kwaliteit, financiering en transparantie. Een masterplan moet een oplossing bieden en zorgen dat innovatie van de grond komt.

Hetzelfde feit twee keer berecht?

Leidt een traditioneel Schotse handhavingstool ertoe dat een bedrijf, dat al eerder oud papier had geëxporteerd zonder kennisgevingen, hiervoor niet meer in Nederland kan worden berecht?

Rijdt u veilig?

Platooning, autonoom rijden, er wordt volop mee geëxperimenteerd. Het is niet de vraag of, maar vooral wanneer we onze handen totaal van het stuur af kunnen halen of er zelfs helemaal geen stuur meer in onze auto zit. Tot die tijd is de mens aan zet met op de bijrijdersstoel de uitdagende smartphone.

'We staan nog maar aan het begin'

Samen met gemeenten stimuleert HVC inwoners hun grondstoffen zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden. Inspanningen die worden beloond: de hoeveelheid restafval daalt fors en de stroom herbruikbare materialen groeit. Waarnemend directeur Grondstoffen Menno Timmerman licht de successen toe, en de verdere uitdagingen die er nog liggen.

Bollegraaf bouwt mega-recyclinginstallatie in Rusland

Bollegraaf Recycling Solutions heeft van de MAG Group in Nizhny Novgorod, Rusland, de opdracht gekregen om een mega-recyclinginstallatie voor huishoudelijk afval te bouwen. De installatie krijgt een capaciteit van 60 ton huishoudelijk afval per uur.