Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2003

Dubbele petten, dubbele rekeningen


Financiële zekerheid moet alsnog van tafel

Het Besluit financiële zekerheid dat op 1 mei in werking is getreden mag geen doorgang vinden. Met de herijkingsoperatie van VROM zou deze regeling als eerste van tafel moeten. Dat vindt André Donders, directeur van de VNAO. Een aantal provincies is al voortvarend van start gegaan, maar het probleem is dat alleen bedrijven met een vergunning de borg moeten betalen. De malafide handelaren blijven buiten schot.

Samenwerking Limburgse gemeenten gaat niet zomaar

Samenwerken moet bij de Limburgse gemeenten een besparing van tenminste dertig procent opleveren. Dat lukt alleen als iedereen eensgezind binnenboord blijft. Hoewel er draagvlak voor het idee is, is het ook wennen voor veel gemeenten dat niet de provincie maar zijzelf het voortouw moeten nemen.

Synmet verwerft nu ook BOA

BOA in Enschede, producent van balenpersen, is sinds 1maart in handen van Synmet. De nieuwe eigenaar van de in 1956 door wijlen Karel Denneboom opgerichte machinefabriek heeft grote plannen. Synmet moet uitgroeien tot een internationale groep van technologische bedrijven, gespecialiseerd in milieutechnologie. Synmet richt zich daarin op de gehele bedrijfskolom.

Wetmatigheden

Het is natuurlijk aan een open deur kloppen als ik beweer dat het transport van afvalstoffen niet het makkelijkst verloopt. De administratieve voorschriften zijn bepaald niet gering. En waar voorschriften zijn ontstaat spontaan handhaving. Ik zou wensen dat die wetmatigheid van oorzaak en gegarandeerd neveneffect dit voorjaar eindelijk eens in mijn tuin waarneembaar was. Want dat wat verpakkingen van hoogstaande flora beloven groeit door een voor mij onverklaarbare wetmatigheid zelden tot nooit. Daarentegen ontstaan er gegarandeerd geheel andere specimen.

Nieuwe meldingssystematiek vanaf 2005

Een nieuw stelsel voor het melden van afvalstoffen is in de maak. Het Besluit melden van bedrijfs- of gevaarlijke afvalstoffen treedt naar verwachting per 1 januari 2004 in werking, met een overgangsregeling van een jaar. Een van de wijzigingen zal de vervanging van het provinciale door een landelijk stelsel zijn. Een schets van de (komende) ontwikkelingen.

M&J of: De kunst van het shredderen!

De noordse oorlogsgod Thor was de sterkste aller goden. Zijn krachtige hamer verwoestte alles en trof altijd doel. Thor kwam er altijd zonder kleerscheuren vanaf. Dit geldt ook voor de afvalverkleiners van M&J Industries AS: die komen uit het hoge noorden en zijn fabelachtig sterk en onverwoestbaar.

Invoering diftar blijft hoogdrempelig

Van de grotere gemeenten wagen nog steeds weinige de sprong naar diftar. Apeldoorn is de eerste die het aandurft. Invoering moet in 2004 plaatsvinden en de voorbereidingen zijn in volle gang. Andere steden kijken, na aanvankelijk ambitieuze geluiden, de kat uit de boom. Deventer en Zwolle hebben hun diftarplannen voorlopig in de koelkast gezet. Afval! brengt de overwegingen in kaart.

Ervaringen met diftar niet op één lijn te brengen

Verminderen van afval is de voornaamste reden voor gemeenten om op diftar over te stappen. Daarna is een schone openbare ruimte een belangrijk motief. Ook lagere kosten door kostenefficiëntie en het bewustmaken van burgers van de afvalkosten spelen een rol. Toch levert diftar niet altijd een lage heffing op en verschilt het succes per gemeente.

Vuurwerk op jubileumcongres VAOP

De Europese richtlijn voor dierlijke bijproducten is een ernstige bedreiging voor de toekomst van gescheiden GFT-inzameling. Dat meent Tim Brethouwer, hoofd verkoop compost van Conviro, een bedrijfsonderdeel van Essent. Hij was tijdens het jubileumcongres van de tienjarige VAOP voorzitter van de workshop 'GFT-afval, doorgaan of stoppen'.