Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2003

Een kijkje in de glazen bol


Fraudediscussie zet sector op scherp

De afgelopen maand is het tumult over de afvalexport tot tornadosterkte aangegroeid. Uitspraken van Kamerleden in NOVA en een Kamerdebat zetten de sector in één klap tien jaar terug in de beeldvorming. 'Afvaltransporteurs frauderen op grote schaal'. De schade heeft de sector vooral aan zichzelf te wijten. Dat er wat misgaat, ontkent niemand. Maar het probleem is aanmerkelijk ingewikkelder en fraude is daar maar een deel van. Over een sector die moeite met PR blijft hebben en de naderende oplossing.

Kolencentrales en de Eural

Met de komst van de Eural is het onderscheid tussen gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval Europees vastgesteld. Maar niet alle afvalstoffen krijgen even gemakkelijk het predikaat gevaarlijk of niet-gevaarlijk. Want om dit te bepalen zijn de elementconcentraties niet meer voldoende, maar moeten ook de chemische vormen bekend zijn. Als voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat onderzocht KEMA welke kwalificatie bepaalde bijproducten van kolencentrales moeten krijgen.

Uitbreiding verbrandingscapaciteit gestremd

Sinds 1 juli van dit jaar mogen er weer verbrandingsinstallaties worden gebouwd. Tot die datum had de rijksoverheid, om de verwerking van hoogcalorisch afval te stimuleren, een moratorium ingesteld op uitbreiding van de verbrandingscapaciteit. Al ruim voor 1 juli zijn enkele ondernemingen met de voorbereidingen aan de gang gegaan. Maar de ontwikkeling lijkt te stokken. Verschillende zaken spelen een rol.

En profil: Ted Knoester


Vliegas in mijnen toegestaan

Deze keer behandel ik een recente uitspraak van de Raad van State (13 augustus 2003; nr 199901635), waar ikzelf nauw bij betrokken ben geweest en die gaat over de toepassing van vliegas in een mijn in het voormalige Oost-Duitsland.

Vakdiploma voor inzamelaars

Vanaf begin 2004 zijn vervoerders, inzamelaars, handelaars en bemiddelaars (VIHB-ers), verplicht zich te laten registreren op een Landelijke VIHB-lijst. Zonder vermelding bent u in overtreding en dat kan vergaande consequenties voor uw bedrijf hebben. Maar om op de lijst te komen moet u eerst aantonen dat u voldoet aan criteria voor betrouwbaarheid, kredietwaardigheid en vakbekwaamheid. Op termijn is zelfs het behalen van een vakdiploma verplicht.

Nieuwe compostfabriek in Maastricht

Op 8 oktober opent Essent Milieu een nieuwe compostfabriek in Maastricht. Het composteerconcept sluit naadloos aan bij de nieuwe Europese compostrichtlijn die in 2005 wordt vastgesteld.

Je bent pas geloofwaardig als alles klopt

Dit voorjaar gingen in Utrecht voor het eerst reinigingsagenten de straat op. Om de bevolking aan de nieuwe regels te laten wennen, was hun optreden coulant. Dat werd gewaardeerd: ondanks de te verwachten protesten en bezwaren blijken de Domstedelingen vooral blij met deze bijzondere ordehandhavers.

Berichten

Het schijnt onmisbaar voor mijn functioneren te zijn. Elke werkdag verschijnt er een knipselkrant op mijn scherm. Daar staan dan altijd serieuze berichten in. Dat kan ook niet anders want van de directie tot, eh, mij zeg maar, moet men het ermee doen. Zo'n knipselkrant, waar geen schaar meer aan knipt, gaat bij ons altijd over zaken die in de ruimste zin des woords het vervoer betreffen. Ineens heb je een dag dat je berichten met andere ogen ziet. Kijkt u mee?

De kunst van het shredderen (1)

De afvalbranche is er een van snelle veranderingen en grote onzekerheden. Verschillende zaken zoals de export van afval, een tegenvallende economie, een wispelturige wetgever en nieuwe inzichten in de verwerking maken het er voor de branche niet gemakkelijker op. Een ding is wel duidelijk en dat is dat de prijzen onder druk staan. Er moet dus heel goed op de kleintjes gepast worden.

Leven van afval in Brazilië

Afval In Rio de Janeiro. Tot voor kort uitsluitend een bron van zorg. Nu werkt het stadsbestuur met succes aan verbetering van de inzameling en bestrijding van de armoede rondom de stortplaats. ROVA ondersteunt dit initiatief.