Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2005

DTO-shoppen in het buitenland

Sinds de jaarwisseling staat de draaitrommeloven (DTO) van de AVR in Rozenburg definitief stil. Nu de monopoliepositie van AVR ten einde is en de landsgrenzen open zijn voor de verwijdering van gevaarlijk afval, dalen de prijzen snel. Desondanks wachten de primaire ontdoeners af. In plaats van zelf te gaan shoppen, kiezen ze vooralsnog voor hun vertrouwde inzamelaar.

ONF-probleem VAM en ARN lijkt opgelost

Zowel Essent Milieu als ARN worstelde lange tijd met de verwerking van de organische natte fractie. Het laagcalorische ONF deed een felle brand ontstaan in de betrekkingen tussen Essent Milieu en zijn contractanten, verenigd in de Stivam. En ARN verloor het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe als klant. Maar een oplossing voor ONF én conflicten lijkt voorhanden.

Arbitrage geeft Stivam gelijk in conflict met Essent

Essent mag de stortbelasting niet doorberekenen aan de gemeenten. De arbitrage maakt een einde aan het jarenlange conflict tussen Essent en de Stivam, een vereniging van 84 gemeenten die huishoudelijk restafval aan Essent Wijster leveren.

En profil: Yvonne Hoogendoorn


Minimumstandaards heilig?

Zoals bekend hanteert Nederland in het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) voor diverse afvalstoffen methoden van be- en verwerking - meestal op technisch vlak -die de minimale hoogwaardigheid aangeven. De vraag is gerezen of Nederland die minimumstandaards ook mag opleggen als deze afvalstoffen niet in Nederland worden bewerkt, maar in het buitenland.

Servisch afvalbeleid op weg naar de EU

In Servië is de behoefte om, ook op afvalgebied, een volwaardig EU-lid te worden, groot. De factoren die dat bemoeilijken zijn echter talrijk. DHV leidt een project dat een modern afval- en milieubeleid op poten zet.

De digitale begeleidingsbrief

Bij vrijwel elk transport van afvalstoffen wordt een begeleidingsbrief gevoerd. Dat zijn vele miljoenen brieven per jaar. Het document is een belangrijke veroorzaker van administratieve rompslomp voor het bedrijfsleven. De deelmarkt Afvalstoffentransport van Transport en Logistiek Nederland is er dan ook veel aan gelegen de lastendruk te verminderen. In het kader van het Brancheprogramma Nederland Gaat Digitaal van Economische Zaken (Syntens) is een project gestart om het werken met begeleidingsbrieven gemakkelijker te maken.

Statiegeld mag de markt niet te veel verstoren

Statiegeld mag worden geheven om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en zwerfafval te verminderen. Maar het systeem mag de vrije markt niet te veel belemmeren. Met die uitspraak maakte het Europese Hof van Justitie de weg vrij voor de vernieuwde Duitse verpakkingsverordening.

Producent verantwoordelijk genoeg voor zwerfvuil?

Verpakte producten zullen volgend jaar duurder worden. Dan worden producenten verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van verpakkingen. Voor afvalinzamelaars een enorme kans, maar of daarmee het zwerfafval voldoende afneemt, is de vraag.

Het meeste afvalbeleid is nu wel gemaakt

Na achttien jaar afvalbeleid stapt VROM-ambtenaar Aart Dijkzeul over. Tot eind december was hij hoofd niet-gevaarlijk afval bij Stoffen, Afvalstoffen, Straling (SAS). Hij blijft bij Milieu, maar is daar sinds begin januari hoofd van de afdeling Recht en Beleid. Dijkzeul blikt terug en kijkt vooruit.”De afvalsector moeten we gaan zien als een normale economische activiteit.”

Handhaven doe je automatisch

In Dordrecht werkt de afdeling Toezicht sinds 2004 met het programma Prevent van Geometra, een geautomatiseerd registratiesysteem dat de handhaving van milieuregels vergemakkelijkt. Chef milieucontrole John van den Heerik en stafmedewerker Michael Schouten namen hiertoe het initiatief en zijn zeer te spreken over het functioneren ervan.

Niet over een kam scheren