Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2006

Levenscyclusanalyse vergeet 'levensfase'

Het Europese afvalbeleid ondergaat op dit moment een stille revolutie. Meer en meer dringt het besef door dat het tijd is voor gerichte milieudoelen. In praktijk betekent dit een omschakeling van de tot nu toe heilige Ladder van Lansink naar een beleid gebaseerd op kosteneffectieve klimaatmaatregelen. Het is hopelijk een eerste stap naar een complete 'van de wieg tot het graf'-benadering waarin ook het oorspronkelijke product en de verpakking worden geïntegreerd.

Autorijden op afvalplastic

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, zo roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang langs Nederlandse onderzoekscentra, en beschrijft kansrijke technologische doorbraken voor de afvalwereld. Aflevering 6: diesel maken uit plastic.

Kleinschalige biomassacentrales in opmars

Kleinschalige biomassacentrales zijn in trek, en dan met name voor vergistingsinstallaties. Naar schatting zijn rond 2010 150 vergistingsinstallaties in bedrijf. Stroomopwekking uit mest belooft dé neventak te worden voor agrarische bedrijven. Ook voor afvalinzamelaars biedt decentrale energieopwekking grote kansen.

OAT: de toekomst voor dichtbebouwde woongebieden

Steeds meer gemeenten, projectontwikkelaars, beheerders en bouwers beginnen hun koudwatervrees voor het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT) kwijt te raken. En dat is niet verwonderlijk. De problemen met de traditionele systemen blijven groot, de arbeidsomstandigheden bij huidige systemen zijn en blijven een bron van zorg en het lukt ons niet om schone, hele en veilige stadscentra te creëren waar het goed toeven is. Tegelijkertijd levert de praktijk steeds vaker het bewijs van het succes van OAT.

Herstart voor specifiek ziekenhuisafval

Na twee jaar onderzoek ligt er een plan van het ministerie van VROM op tafel voor de verwerking van specifiek ziekenhuisafval. Grofweg omvat het beleidsvoorstel drie onderdelen: het openbreken van de monopoliepositie van verwerker Zavin, het opengaan van de landsgrenzen en een herziening van de afvaldefinities. De eerste twee beslissingen kunnen rekenen op instemming van de zorgsector. Over de afvaldefinities blijft echter onenigheid.

Jurist of purist

Dit blad stelt u, soms al jaren voordat een wet, regeling, besluit of maatregel van kracht wordt, al van de kiemlegging daarvan op de hoogte. Vervolgens treedt er een periode op waarin het leidende ministerie, dat zomaar VROM zou kunnen zijn, het voorstel uitwerkt, soms zelfs in samenwerking met het bedrijfsleven. Als het om een wet gaat passeert het voorstel ook nog eens de Kamers.

En Profil: André Scholten


“Iedereen die wil moet hier zijn pensioen kunnen halen”

Nog voordat de term leeftijdsbewust personeelsbeleid bekend was, ging Milieudienst Groningen er al mee aan de slag. In de CAO hebben de sociale partners nu afgesproken dat alle afvalbedrijven dit beleid gaan ontwikkelen.

Er zijn meer wegen die naar minder zwerfvuil leiden

Staatssecretaris Pieter van Geel besluit dit voorjaar of hij statiegeld zal invoeren voor blikjes en kleine PET-flesjes, een maatregel waar het bedrijfsleven zich al jaren met hand en tand tegen verzet. Het instrument voorlichting heeft echter niet de beoogde resultaten gehad en intussen staan gemeenten voor almaar stijgende opruimkosten. Het statiegeldsysteem is effectief, maar er is meer mogelijk. Ervaringen in binnen- en buitenland laten zien dat een ruimere blik tot betere alternatieven kan leiden.

AMvB Melden ook voor gemeenten!

Milieustraat, overslagstation of gronddepot? Sinds 1 januari 2005 moeten ook deze afvalstoffeninrichtingen voldoen aan de regels van het Besluit melden en registreren van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (AMvB Melden). Het bedrijfsleven is de afgelopen periode druk bezig geweest de interne organisatie af te stemmen op de nieuwe regels. Voor grote afvalverwerkers is de situatie duidelijk, maar voor gemeentelijke inrichtingen zijn de nieuwe regels behoorlijk complex.