Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2006

Statiegeld als wisselgeld

Verpakkingen en zwerfafval: het lijkt een hoofdpijndossier van Van Geel te worden. Terwijl de kemphanen zich hebben ingegraven manoeuvreert Van Geel zich in een benarde positie. Keer op keer maakt hij toezeggingen aan de Kamer niet waar.

Tevreden medewerkers - tevreden klanten!

Tevreden medewerkers zijn betrokken bij hun organisatie, productiever, efficiënter, loyaler, klantgerichter én ze zorgen voor een goede sfeer. Met de toegenomen concurrentie binnen de afvalsector groeit ook de aandacht voor de tevredenheid van de medewerkers.

Black box stortplaatsen geopend

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, zo roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang langs Nederlandse onderzoekscentra, en beschrijft kansrijke technologische doorbraken in de afvalwereld. Aflevering 7: Duurzaam Storten.

Het beste materieel en ook de beste mensen

In weerwil van economisch zware tijden is Bontrup Container Services de voorbije jaren blijven groeien en vernieuwen. Grondslag voor de expansie is een uitgekiende bedrijfsfilosofie die wordt gekenmerkt door een onafhankelijke, flexibele en klantgerichte manier van werken. Bontrup profileert zich meer en meer als adviseur en regisseur in logistieke dienstverlening. Met een eigenzinnig personeelsbeleid. Want lang niet iedereen is geschikt om bij Bontrup te werken. “Het beste materieel hebben we allemaal, maar wij hebben óók de beste mensen”. Is getekend: Roel Bontrup.

En Profil: Pauline van Woudenberg


De nieuwe EVOA: oude én nieuwe wijn

De nieuwe EVOA is vastgesteld. Op 9 maart publiceerde de Raad van Ministers de tekst, waar eerder het Europese Parlement al mee had ingestemd. Binnenkort volgt de officiële publicatie en dan zal twaalf maanden later de nieuwe EVOA in werking treden. Maar wat staat er nu eigenlijk in? En in hoeverre is het meer dan oude wijn in nieuwe zakken?

Stortrechten uit de mottenballen

De stijgende stortcijfers door het Duitse stortverbod vragen om een antwoord. Het voornemen van staatssecretaris Van Geel van milieu om een absoluut stortverbod in te stellen, is binnen de afvalmarkt met afgrijzen ontvangen. Als alternatief is het systeem van verhandelbare stortrechten geopperd. Van Geel vindt de optie interessant, anderen stellen dat het uitbreiden van de verbrandingscapaciteit afdoende is.

Gebruiksrechten diftarchips omstreden

Diftar staat voor innovatie in afvalland. Deze vorm van afrekenen tussen gemeenten en burgers is, althans bij de meeste diftarsystemen, alleen mogelijk door toepassing van nieuwe technologie. Jarenlang lag het patent voor read & write-chips bij Plastic Omnium. Begin dit jaar verklaarde de rechtbank van Den Haag het patent nietig. Terecht, zeggen enkele betrokkenen. Onjuist en aanvechtbaar, is de reactie van Plastic Omnium.

EVOA-nieuwtjes

Het Europese Hof heeft op 16 februari 2006 (zaak C-215/04) een paar belangrijke nieuwe aanwijzingen gegeven over de kennisgevingsprocedure van de EVOA door antwoord te geven op de volgende drie vragen: Mag een inzamelaar de kennisgeving doen in plaats van de oorspronkelijke producent van de afvalstoffen? Hoe nauwkeurig moeten de afvalstoffen worden omschreven in de kennisgeving? En: Is het land van verzending bevoegd bezwaar te maken tegen een overbrenging met het motief dat de voorgenomen (buitenlandse) bewerkingsmethode strijdig is met de eigen (nationale) minimumstandaard?

Naam van het beestje maakt wel degelijk uit!

Als het aan de Europese Commissie ligt, moeten er duidelijke criteria komen die bepalen wanneer een afvalstof ophoudt afvalstof te zijn. Veel producenten hebben er groot belang bij dat de tijdens het productieproces ontstane (afval)stoffen zo snel mogelijk de status van afvalstof verliezen. Het liefst al voordat ze zijn ontstaan. It's all about the money. Verwerkers van afvalstoffen dienen dit proces kritisch te volgen en hun marketingstrategie tijdig aan te passen.

Eerste BOA-Impress in België bij Van Gansewinkel

In februari 2006 is de allereerste vernieuwde Impress in België geïntroduceerd. Van Gansewinkels vestiging in Puurs zal zijn bestaande BOA-pers vervangen door de Impress D90.