Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2006

Meer dan 600 amendementen op wijziging Kaderrichtlijn afval

Het Europese Parlement wil meer duidelijkheid, meer zeggenschap en strengere doelstellingen in de te vernieuwen Kaderrichtlijn afvalstoffen. Dat bleek uit de discussie afgelopen maand in de milieucommissie van het Parlement over de door de Europese Commissie voorgestelde afvalstrategie en herziening van de Kaderrichtlijn.

Onmin met Omrin

Het rommelt in en rond Omrin, het Friese afvalbedrijf van alle 31 Friese gemeenten. Eén van de aandeelhouders, de gemeente Smallingerland, is er zelfs, op 3 oktober, definitief uitgestapt. Reden: te hoge tarieven. Ook andere gemeenten hebben kritiek, zeker nu blijkt dat Omrin de vleugels uitslaat en buiten de Friese grenzen lagere tarieven rekent. Concurrentievervalsing, zo stellen twee private concurrenten. Intussen betaalt de Friese burger de rekening.

Ook met Afvalcongres geen duidelijkheid over inzamelvergoeding

Bezoekers van het druk bezochte Gemeentelijk Afvalcongres op 11 oktober in Amersfoort die hadden gehoopt duidelijkheid te krijgen over verpakkingen, werden teleurgesteld. Het weinige dat op die dag duidelijk werd was enkele dagen later alweer totaal verdwenen. Van Geel zal zich er misschien mee gaan bemoeien, maar het kan ook zijn dat hij de verkiezingsuitslag afwacht.

Franse afvalmarkt in lichte versnelling

De afgelopen twee jaar is het afvalbeleid in Frankrijk in een lichte versnelling geraakt. De emissie-uitstoot van AVI's lijkt nu op orde, maar verminderen van storten gaat erg langzaam. De maatregelen voor afvalpreventie zijn nog niet overtuigend. In het licht van de aanstaande Pollutec een blik op de zich, naar Franse begrippen, snel ontwikkelende Franse markt.

Pollutec voor zaken doen in Europa

Eind november probeert de Pollutec-Lyon weer een nieuw record te halen met 2400 exposanten uit twintig landen. Er is een Holland Paviljoen en ook speciale aandacht voor marktontwikkelingen in Tsjechië en Polen.

En profil: Irene Rensen


Voorlopig geen flankerend beleid voor open grenzen

De grenzen voor brandbaar niet-gevaarlijk afval gaan zonder stortverbod of extra heffing open aanstaande januari. Maar Van Geel zal de marktregie niet helemaal uit handen geven.

Motivatie komt vooral uit mensen zelf

Het motiveren van personeel is geen simpele opgave voor een bedrijf. Zeker niet omdat de motivatie volgens motivatiedeskundige Margret Sauer uiteindelijk uit de werknemer zelf moet komen. De afvalbedrijven AVR en Cyclus hebben ieder een eigen aanpak bedacht om hun medewerkers gemotiveerd te krijgen en te houden. In beide gevallen neemt de direct leidinggevende een belangrijke plaats in bij het zorgen voor tevreden medewerkers.

Tomra: fabrikant en leverancier van Orwak afval- en balenpersen

'Helping the world recycle': dat is het motto van Tomra, het van oorsprong Noorse bedrijf, actief in ruim 45 landen en met een Nederlandse vestiging in Apeldoorn.

Het tweede leven van kringloopbedrijven

Al ongeveer 25 jaar kennen we de kringloopwinkel. In de jaren tachtig begonnen in schuren of hallen ergens achterop een industrieterrein, volgestouwd met afgedankte spullen, verzameld en opgehaald door milieubewuste vrijwilligers. De geitenwollensokkenbrigade maakte van oma's inboedel een levendige handel. Maar die sokken zijn inmiddels versleten of passen gewoon niet meer bij de directeuren van de kringloopbusiness.

Afvalverwerking en Kyoto

In het verdrag van Kyoto heeft Nederland zich gecommitteerd aan een forse reductie van broeikasgassen. Ook voor de afvalsector ligt hier een schone taak. Jaarlijks moeten de deelnemende landen hun resultaten op emissiegebied rapporteren. De eisen aan deze rapportage zijn strikt en dat maakt het lastig om alle effecten van veranderingen in afvalverwerking terug te vinden in de overzichttabellen. Een voorbeeld is energie uit afval. De open grenzen maken de berekeningen zo mogelijk nog gecompliceerder.

Evaluatie Besluit melden kan eenvoudiger én rechtvaardiger

Het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen zal eind 2006 worden geëvalueerd. Na een aanloop met de nodige horten en stoten is de algemene conclusie dat het Besluit melden op zich redelijk goed werkt. Toch moeten we ons afvragen of het voorkomen van gerommel met afval door het inzichtelijk maken van de stromen niet eenvoudiger kan. De deelmarkt Afvalstoffen van Transport en Logistiek Nederland denkt van wel.

Basischemicaliën van groenafval

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, zo roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang langs Nederlandse onderzoekscentra, en beschrijft kansrijke technologische doorbraken voor de afvalwereld. Aflevering 13: basischemicaliën uit groenafval.