Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2006

Met pensioen in afvalland

De laatste jaren is er veel veranderd op pensioengebied. De VUT en het prepensioen werden afgeschaft en veel pensioenfondsen pasten hun regelingen aan. En de veranderingscyclus is nog niet ten einde want volgend jaar treedt de nieuwe Pensioenwet in werking. Ook de afvalbranche moet zich hierop instellen.

Eierschalen als meststof

Zijn eierschalen afval? Het Gerechtshof Den Bosch heeft op 1 september (zaaknummer 20-007556-05) arrest gewezen over de vraag of eierschalen afvalstoffen zijn als ze als meststof worden toegepast.

Ach en wee over de B en de E

Wist u dat heel veel geharrewar in de wereld ontstaat door wetgeving? Ik wel. Bij onze organisatie hebben we er dik werk aan. Ik zal u een fijn staaltje voorschotelen uit de wondere wereld der regelgeving.

Sidcon Milieutechniek: dé oplossing voor afvalreductie

Ruimte is schaars, ook voor verpakkingsafval, en de huidige marktontwikkelingen vragen dus om compactheid. Daarom ontwierp én installeerde Sidcon Milieutechniek, op verzoek van Circulus en in samenwerking met Presto, een compacte ondergrondse pers.

Aanpassing LAP vastgesteld

De wijziging van het LAP is naar de Tweede Kamer gestuurd. Ten opzichte van de inspraakversie zijn er toch behoorlijke verschillen. Zo zijn de voorwaarden voor open landsgrenzen opgenomen, is de 50-procentsregel afgeschaft en is een passage over 'wederzijdse erkenning' toegevoegd. De vraag is echter of de goedkeuring uit Brussel geen roet in het eten gaat gooien.

Schuimglas maken uit vliegas

Hoe innovatief is de afvalsector? Vakblad Afval! speurt naar technologische doorbraken, zoekt de initiatiefnemers op en schat samen met hen de realisatiekansen in. Aflevering 14: schuimglas maken uit vliegas.

Milieucommissie EP stemt vóór afvalhiërarchie

De milieucommissie van het Europese Parlement heeft zich uitgesproken over het toekomstige afvalbeleid. Het Europese afvalbedrijfsleven blijft daarover sterk verdeeld. Duitsland, dat volgend halfjaar de EU-voorzitter is, heeft een ambitieuze agenda die niet door alle landen wordt ondersteund.

Fryslân trekt Europees afvalproject

Op initiatief van de Europese Unie zijn zogenaamde Interreg-projecten opgezet, gericht op een harmonische en duurzame ontwikkeling van de Europese Ruimte. Binnen het Interreg IIIC-programma nam de Provincie Fryslân in september 2004 het initiatief voor het project European Waste Management (EWM), een project dat 'voor- en achterlopers' op afvalgebied in Europa bij elkaar brengt. Het project is onlangs 'wegens succes geprolongeerd' en de subsidie hiervoor met een jaar verlengd.

Rechterlijke uitspraak over Volumieke-massaregeling absurd

Transporteurs en aanbieders van afvalstoffen aan stortplaatsen lopen het risico van de Belastingdienst een naheffingsaanslag afvalstoffenbelasting te krijgen. Dat is vreemd omdat de stortplaatsen immers de belastingplichtigen zijn voor de afvalstoffenbelasting. Een recente uitspraak van de Rechtbank Haarlem bevestigt de onzinnigheid van deze problematiek.

HR-AVI wordt zeker eenderde duurder

De Amsterdamse gemeenteraad heeft er in principe mee ingestemd om de HR-AVI af te bouwen en te gaan zoeken naar extra kredietruimte van €90 miljoen. Maar dadelijk in de testfase komen mogelijke problemen pas echt naar boven drijven.

En Profil: Bob Leeftink


Een ongewoon voorval

Bedrijven in de afvalsector vallen doorgaans onder de Wet milieubeheer. Daarin staat dat een bedrijf maatregelen moet treffen als er zich een ongewoon voorval binnen het bedrijf heeft voorgedaan. Wat we precies onder 'ongewoon' moeten verstaan blijkt uit twee uitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deze zomer deed.

Remondis bepalende minderheidsaandeelhouder van ARN

De huidige gemeentelijke aandeelhouders van ARN hebben unaniem ingestemd met de verkoop van bijna 40 procent van de aandelen aan Remondis. De nieuwe aandeelhouder heeft echter wel een grotere beslissingsbevoegdheid dan het aandeel zou doen vermoeden.

Werken aan winst

Het fiscale wetsvoorstel 'Werken aan winst' biedt kansen om het rendement van de onderneming te optimaliseren. Maar er zijn ook bedreigingen, ook binnen de afvalsector.