Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2008

Spoorballast na schikking voorgoed afval

Uiteindelijk keert de wal het schip. Ook als het om de trein gaat. Railinfrabeheerder ProRail heeft namelijk besloten om oude spoorballast altijd aan te bieden als afval. De vraag of het grind of het steenslag zonder het te reinigen nog ergens anders voor te gebruiken is, wordt al niet eens meer gesteld.

Het visitekaartje van de transporteur

Het inhalen van een vrachtauto met afvalcontainers onderga ik zonder verbazing. Maar de willekeurige automobilist denkt toch op zijn minst in veel gevallen met een oude Oost-Europese vrachtauto van doen te hebben. Verroest, gescheurd, in- en uitgedeukt en bovenop een net dat vrolijk wappert in de wind.

Flexibele schil niet zonder risico

Dankzij uitzendkrachten zijn afvalbedrijven dagelijks in staat afval op tijd in te zamelen en te verwerken. Zonder hen raakt menig afvalbedrijf dan ook in de problemen. Aan de risico's wordt soms te snel voorbij gegaan. De Gewestelijke Afvalstoffendienst in Bussum weet daar alles van. Onlangs zijn vijf illegalen opgepakt die als uitzendkracht waren ingehuurd. Een leerzaam incident voor de branche.

Rechter fluit Belastingdienst terug

Twee gerechtelijke uitspraken over de toepassing van de volumieke massa-regeling tonen aan dat uitgegaan mag worden van de inhoudsmaat op de gele plaat op de containers. De regeling is daarop per 1 januari aangepast. Het is nu duidelijker wie er verantwoordelijk is, maar de fictieve fiscale inhoud blijft gewoon bestaan.

GrootJebbink levert HKS Metals tweede mobiele weegsysteem

HKS Metals uit 's-Gravendeel heeft onlangs een tweede Pfreundt BGW-1 weegsysteem in gebruik genomen. Het mobiele systeem, geleverd door GrootJebbink, levert de onderneming een enorme tijdwinst op. Bovendien blijft het financiële risico beperkt tot een minimum.

De strijd tussen markt en overheid

Nu ook overheidsbedrijven bij aanbestedingen hun gezicht laten zien, is het dringen op de markt voor de inzameling van huishoudelijk afval. Door een aantal recente cases, onder meer in het Land van Cuijk, Leeuwarden, Reiderland en Epe, is de discussie over markt en overheid flink opgelaaid. Hoogste tijd dat de regering helderheid schept.

FlevoCollect gaat over op Translift Zijladers

Afvalinzamelaar FlevoCollect in Lelystad gaat over op andere zijladers. Voortaan zullen Translift-afvalwagens de huisvuil- en GFT-containers legen. Inmiddels zijn de eerste twee zijladervoertuigen afgeleverd.

Goedkeuring plan wankelt door zienswijzen

Een zaak afgelopen december zette de aandacht op de voorwaarden voor een beroep tegen een beslissing van Gedeputeerde Staten. Het ging in dit geval om de goedkeuring van een saneringsplan. Verschillende zienswijzen van een inwoner van Urk, die dicht bij de te saneren locatie woont, waren voldoende om alle beroepsgronden te behandelen.

En profil: Lipkjen van Egmond


Kille cijfers nekken Knowaste

Een klein verschil in de bieding leidde 3 januari definitief tot het einde van Knowaste. Twee maanden daarvoor trokken de Amerikaanse aandeelhouders de stekker al uit het bedrijf. De mediaberichten volgden elkaar in rap tempo op.

Nieuw fiscaal regime voor overheidsbedrijven

De activiteiten van overheden en van de particuliere sector zijn elkaar de afgelopen decennia steeds meer gaan overlappen. Maar terwijl de ene partij wel vennootschapsbelasting over haar resultaten moet betalen, hoeft de ander dat in veel gevallen niet. Dat geeft concurrentieverstoring. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën stelde een notitie op om die verstoring glad te strijken.

Verschuivingen in de inzamelmarkt

Dit jaar worden weer minder huishoudens door de grote inzamelbedrijven bediend. Het marktaandeel wordt ingenomen door de kleinere bedrijven. Relatief neemt het aandeel nog sterker af, omdat toetreders een voorkeur hebben voor een overheidsbedrijf.