Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2008

Nog geen verpakkingscijfers

De 300 bezoekers van het Gemeentelijk Afvalcongres waren vooral gekomen voor de resultaten van de pilots van kunststofinzameling. Over krap een maand moeten alle gemeenten hiervoor immers in de startblokken staan. Helaas. Aan het eind van de dag lieten de cijfers nog steeds op zich wachten.

Goedkeuring mededeling Nedvang vernietigd

VROM heeft onterecht goedgekeurd dat Nedvang als collectiviteit het Verpakkingsbesluit uit gaat voeren. Tegelijk haalde de Raad van State een streep door de ontheffingen die aan Nedvang zijn gegeven. De aanpassing van de regelgeving op bijvoorbeeld het Raamakkoord is daarom opnieuw vertraagd.

Oud papier zakt door garantieprijs

Een halfjaar geleden floreerde de markt voor oud papier en schroot nog als nooit tevoren. Nu ligt hij volledig op zijn gat. De internationale marktprijs voor oud papier is onder de grenswaarden gedaald waaronder gemeenten aanspraak kunnen maken op een vergoeding. Tot uitkering zal het nog niet komen, omdat geen enkele gemeente daarvoor een contract heeft.

De toekomst van e-services

Internet heeft de toekomst. Toch haalde Hello Garbage, een van de eerste online afvalbedrijven, het niet. Moederbedrijf Van Gansewinkel haalde de website al na een jaar uit de lucht.

Grote spelers, de regie en het toneel

De tijd dat ontdoeners zélf shopten bij kleinere afvalpartijen lijkt voorbij. Afval! zocht vijf grotere ontdoeners op en sprak met hen over hun relatie met de afvalbranche. De verhouding varieert. Zo zet de chemische industrie het afvalbeheer steeds vaker buiten de deur, terwijl bouwconcerns juist nieuwe recyclingdochters optuigen. Enkele veelgenoemde trends: in zee gaan met grotere afvalpartijen, de afvalregie uit handen geven en Europees aanbesteden.

De BioBox: terug van (niet) weggeweest?

Ineens was ie er weer: de BioBox. Of, zoals u wilt, de Max Air. Na jaren van ogenschijnlijke afwezigheid kondigden enkele gemeenten onlangs een proef aan met het inzamelen van groente- en fruitafval in dit keukenemmertje.

Gesteggel over nieuwe sorteerhal

Eén been in Duitsland en één in Nederland. De grens loopt als een harde lijn door Langezaal Afvalverwerking. Opereren in twee buurlanden heeft zowel voor- als nadelen. Meer papieren rompslomp, maar ook betere afzetkanalen. De nieuwe sorteerhal houdt de gemoederen al jaren bezig. De bouw is stilgelegd, maar de machines staan er al wel. 'Ik vind het triest dat zoiets kan in Nederland.'

En profil: Inge Haahr Jensen


Voltooide nuttige toepassing?

Wanneer verliezen gerecycled papier en karton, bestemd voor materiaalhergebruik, de status afvalstof? Hierover heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan die diametraal lijkt te staan op een vergelijkbare uitspraak vijf jaar geleden.

Agressie en geweld op nummer één

Dit najaar ging de Arbeidsinspectie van start met het project Afvalinzameling. Aandacht gaat vooral uit naar valgevaar, agressie en geweld en dieselmotorenemissie. Eerdere projecten in 2000 en 2001 gaven een zorgelijk beeld. De redactie van Afval! liep eind oktober een dagje mee bij de afvalinzameling van de gemeente Delfzijl en bij die van Rova in Zwolle.

(Weg)belemmeringen weg?

Eens in de zoveel tijd wordt brancheverenigingen gevraagd wat zij de grootste obstakels vinden als gevolg van wet- en regelgeving. En iedere keer, althans bij ons, wordt het verzoek door de hele organisatie met veel gemopper ontvangen. "Dat heb ik een jaar geleden toch ook al gedaan?"

Oneerlijke concurrentie verleden tijd?

Bijna drie jaar lang werkte Afvalverwijdering Rivierenland (Avri) aan zijn verzelfstandiging. Toen de besluitvorming in zicht kwam, trok een aantal betrokken gemeenten aan de noodrem. Marktspeler Sita is opgelucht. Hoe overheidsdiensten zich bij toetreding tot de commerciële markt dienen te gedragen, wordt geregeld in een aanvulling op de Mededingingswet. Of niet?

Voorlopige voorziening AVR gedeeltelijk succesvol

Een nieuwe vergunning voor de Olie Verwerking Amsterdam bevat onderdelen waar AVR-Industrial Waste niet goed mee uit de voeten kan. AVR heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzocht om voor enkele onderdelen van de vergunning een voorlopige voorzieningen te treffen. Dat lukte gedeeltelijk.

Robuuste shredder voor verbrandingsinstallaties

Industrial Shredders heeft de Gavi in Wijster een M&J shredder geleverd, een robuuste machine die goed bruikbaar materiaal oplevert.