Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2009

'Over vijftien jaar is er veel geld, maar weinig arbeidskracht'

Nu zijn de problemen nog te overzien. Maar als we niets doen, ziet Hans de Boer het somber in voor de werkgelegenheid binnen afvalbedrijven. Voor de komende jaren verwacht hij dat het moeilijker wordt om de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen. Imagoverbetering, technische innovaties en duidelijke keuzes voor kwaliteit moeten het tij keren.

Mengen van onmengbare kunststoffen

Plastinum Polymer Technologies Corp doet in Emmen wat velen voor onmogelijk hadden gehouden: het mengen van onmengbare kunststoffen. Hoe, geeft het bedrijf niet prijs, maar de korrels en de producten zijn inmiddels wel tastbaar. Als grondstof gebruikt Plastinum gemengde plasticstromen uit huishoudelijk en elektronisch afval.

Pollutec groeit tegen de wind in

Wie in december op de Pollutec in Lyon rondliep had niet de indruk dat het economisch allemaal wat minder ging. Integendeel zelfs. Er waren meer standhouders en meer bezoekers. Maar de onzekerheid over de toekomst was wel hét gesprek op de beursvloer.

SITA zet de schouders onder plastic verpakkingsafval

Sinds 2006 doet SITA in Nederland al ervaring op met de inzameling en recycling van plastic verpakkingsafval. Hoewel de ervaringen in België en Duitsland daar goed bij van pas kwamen, blijkt de Nederlandse praktijk toch heel weerbarstig. Door de discussie rond de inzamelvergoeding voor gemeenten leek het alsof er weinig gebeurde, maar het tegendeel is waar.

door de ogen van... Peter Floor

Directeur Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex Den Haag

BBT en overgangsperiode

In bedrijven met een IPPC-installatie moesten uiterlijk op 31 oktober 2007 de 'beste beschikbare technieken (BBT) worden toegepast'. Gelukkig mag het bevoegd gezag bij het bepalen wat BBT is rekening houden met een periode van omschakeling. Uit twee recente uitspraken blijkt hoe de Raad van State omgaat met zo'n overgangsperiode.

CKI: verwijdering of nuttige toepassing?

De Raad van State boog zich onlangs over het hoofddoel van een zogenaamde Chloor Kringloop Installatie waarin chloorhoudende afvalstoffen worden gerecycled tot waterstofchloride. De Afdeling komt tot de verrassende conclusie dat deze installatie ontworpen is om afval te verwijderen.

Wat vinden we eigenlijk van LAP2?

Waar het Landelijk Afvalbeheerplan 1 nog voor pittige discussies zorgde, wordt het ontwerp-LAP2 positief ontvangen. Dat kan ook bijna niet anders. De evaluatie van LAP1 schetste al een tevreden afvalsector. LAP2 zet geen revolutie in. Toch levert de inspraak opmerkelijk veel verschillende reacties op.

Wikken en wegen

Kunststof verpakkingen: halen of brengen? Deze vraag houdt gemeenten al geruime tijd bezig. In december publiceerde KplusV het langverwachte rapport over het onderzoek naar de verschillende systemen van kunststofinzameling. Het biedt praktische inzichten en handvatten. Zo is halen of brengen voor stedelijke gebieden een goede optie en voor dunbevolkte gebieden is dat alleen halen.

Nascheiding in een eindspurt?

Het aantal gemeenten dat voor nascheiden kiest, kan aardig oplopen. Er komt waarschijnlijk een derde installatie in Wijster. De Limburgse gemeenten die onlangs met Wijster in zee gingen, willen te allen tijde de vrije keus houden tussen bronscheiding, nascheiding of allebei.

Vinger achter verpakkingensoap

Het verpakkingendossier sleept zich al jaren voort. Vertraging, uitstel en moeizame onderhandelingen voeren de boventoon. Ondertussen worden de meeste doelen niet bereikt én niet gehandhaafd. Afval! sprak een vijftal spelers en probeert de vinger op de zere plek te leggen. De hamvraag: waarom loopt het zo stroef?

Neutraal of gekleurd?

Hoe bent u onlangs dit nieuwe jaar ingegleden? Met de beste wensen vermoedelijk, geschreven op kaarten of die hardop tegen u werden uitgesproken. Misschien zijn u ook wensen toebedacht die de wenser niet op de kaart schreef of niet uitsprak. Misschien wenste iemand u wel toe dat u de rest van uw werkzame leven in 'het afval' zou zitten, menend u daarbij het summum van boosaardigheid toebedacht te hebben.