Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 22 juli 2010

Samenwerking Sortiva Alkmaar en Nihot

Medio april 2010 heeft Sortiva de volledig geautomatiseerde afvalsorteerinstallatie (ASI) in gebruik genomen. Deze installatie is uniek omdat hij de continu fluctuerende afvalmarkt kan volgen door de combinatie van toegepaste machines en flexibiliteit. Met de levering van drie Windshifters en twee Drum Separatoren (trommelscheiders) heeft Nihot Recycling Technology B.V. hier een prominente rol in gespeeld.

De nieuwe Sortiva afvalsorteerinstallatie heeft een verwerkingscapaciteit van 35 ton/uur en wordt gebruikt om afval van particulieren, bedrijven en gemeenten te hergebruiken. Het gaat hierbij om grof huishoudelijk afval, bouw- en sloopafval en sorteerbaar bedrijfsafval. Met de installatie kan 70 procent van de materialen worden hergebruikt. De overige 30 procent wordt gebruikt voor energieopwekking.

filename.jpgDe nieuwe Sortiva afvalsorteerinstallatie heeft een verwerkingscapaciteit van 35 ton/uur
Unieke samenwerking
De ASI is door het  projectbureau van Sortiva ontwikkeld op basis van de eigen operationele ervaring  bij het opwerken, sorteren en scheiden van vergelijkbare afvalstromen op de locaties te Alkmaar (G.P. Groot), Middenmeer en Halfweg. De operationele ervaring is vervolgens gecombineerd met de specifieke ervaring van een aantal toeleveranciers waardoor een unieke installatie is ontwikkeld die koploper is op zijn gebied.

ASI proces
De ASI bestaat uit een combinatie van voorverkleiners, sorteerzeven, magneten, non-ferro scheiders, windshifters, drum separatoren, en optische scheiders. De installatie produceert een aantal gekwalificeerde deelstromen, zoals fijne fractie 0-10mm, puinfractie 10-300mm,  brandbare lichte fractie 60-300mm en metaalschrootfractie. Deze deelstromen vinden hun weg binnen de Sortiva Groep voor verdere verwerking en/of hergebruik.

Nihot in het proces
De geleverde systemen van Nihot bevinden zich midden in het sorteerproces. Nadat het afval wordt voorverkleind in een shredder en grof ontijzerd, wordt het gefractioneerd in een tweetal zeeftrommels, waarna de fractie 10-60, 60-150 en 150-250 mm ontstaat. Deze fracties worden vervolgens met een combinatie van een Nihot Drum Separator en een Nihot Windshifter gescheiden in een zware, middelzware en lichte fractie. De zware fractie bestaat voornamelijk uit bouw- en sloopafval, de middelzware fractie uit een houtachtig materiaal en de licht fractie uit een mengsel van papier, plastic folie en isolatiemateriaal. Iedere deelfractie wordt vervolgens weer nagescheiden met magneten, non-ferro scheiders en optische scheiders.

filename.jpgWerkingsprincipe Drum Separator in combinatie met een Windshifter
Volledig geautomatiseerde verwerking
De ASI is volledig geautomatiseerd en wordt aangestuurd vanuit een centrale bedieningsruimte waarbij de diverse stromen met camera’s worden bewaakt . Er komen praktisch geen mensen aan te pas voor enige vorm van manuele nascheiding.
Alle gesorteerde fracties worden afgevoerd naar specialistische verwerkers binnen de Sortiva Groep, met name G.P. Groot Recycling en de Huisvuil Centrale Alkmaar.

Meer informatie:
020-5822030
www.nihot.nl en www.sortiva.com


Vakblad Afval! juni 2010 (nummer 5)