Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 06 januari 2011

Logistiek zonder Papier niet meer te stoppen

Logistiek zonder Papier (LZP) is niet meer te stoppen en niet meer weg te denken bij de digitale begeleiding van transporten. Al sinds 2004 is LZP bezig om de papieren begeleidingsbrieven te digitaliseren. Als enige heeft zij van de minister twee beschikkingen ontvangen; voor het werken met een pas in combinatie met een begeleidingsbrief en voor elke elektronische gegevensdrager, bijvoorbeeld een boordcomputer, mobiele telefoon of PDA.

LZP.jpgLZP-directeur Manuel Vilena spreekt tijdens de internationale afvalconferentie van de BIR over Load-IT.

LZP werkt samen met handhavende partijen zoals de KLPD, provincies, politiekorpsen en de Vrom-Inspectie. Deze partijen beschikken over een inlogcode waardoor in een oogopslag zichtbaar kan worden wat de transporteur vervoert.

EVOA
LZP is als enige in Europa actief om grensoverschrijdende afvaltransporten te digitaliseren in samenwerking met de EU-lidstaten. Op verzoek van bijvoorbeeld Van Gansewinkel is LZP in België aan de slag gegaan. Daar is nu in de ontwerpwetgeving opgenomen dat zowel nationale als internationale afvaltransporten digitaal begeleid mogen worden. Helaas, doordat er nog geen nieuwe regering is, kan deze wetswijziging niet geformaliseerd worden. Wel zal binnenkort een pilot van start gaan in samenwerking met een aantal Duitse deelstaten. Ook dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor binnen- en buitenlandse afval- en recyclingbedrijven en transporteurs.

SMS pilot
Inmiddels zijn de eerste resultaten van de SMS en GPRS service van LZP bekend. “Chauffeurs zijn zeer te spreken over deze oplossing”, steekt LZP directeur Manuel Villena enthousiast van wal en vervolgt: “Natuurlijk, we komen ook prachtige uitdagingen tegen zoals een afgebroken sms, omdat het geheugen van de chauffeurstelefoon vol zit.” Wordt deze chauffeur aangehouden, dan kan hij geen digitale begeleidingsbrief tonen. Hoe de handhaving hiermee om zal gaan, is nog niet bekend.
Ook ontvangen we sms’jes van chauffeurs die nog niet met het systeem bekend zijn en daarmee proberen een order af te roepen”, zegt Villena. “Of we ontvangen verkeerde ordernummers. Al met al dus een mooie pilot die gelukkig veel aan het licht brengt en tegelijk enorme nieuwe mogelijkheden laat zien. Het klopt dat de belangstelling nu vanuit andere branches en toepassingen groot is en ook vanuit het buitenland. Maar wat we doen moeten we goed doen, daar hebben de klanten recht op en pas dan kijken we wellicht verder”, legt Villena uit.

Wetswijziging
Per 1 januari treedt het gewijzigde Besluit en Regeling melden in werking. Het is jammer om te zien hoeveel papier nu gewoon de prullenbak in verdwijnt, omdat de papieren begeleidingsbrief per 1 februari 2011 verplicht wijzigt. “Een uitgelezen kans natuurlijk om nu voor eens en altijd af te rekenen met de papieren begeleidingsbrief”, sluit Villena af.

Genomineerd
Jury’s van vakprijzen zijn lovend over LZP. In april van dit jaar is LZP genomineerd voor de ICT~Milieu Award 2010. In de competitie met Innovaders in samenwerking met Eneco en Cisco Systems, heeft LZP weliswaar niet de prijs in de wacht gesleept, maar wordt toch maar even in een prachtig rijtje genoemd. Ook was LZP genomineerd voor de Innovatieprijs van Milieu 2010. Al met al is één ding zeker: Logistiek zonder Papier heeft voor een enorme digitale revolutie gezorgd in (afval) transporten.

Meer informatie: www.lzp.nl


Vakblad Afval! oktober 2010 (nummer 8)