Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 26 augustus 2008

Niet meer wakker liggen van een glasbak

De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek (GAD) wil zich onderscheiden in afvalland. Niet alleen door het halen van hoge scheidingspercentages (in 2006 51 procent, bron Senter Novem), maar ook door te investeren in de kwaliteit van haar middelen én het comfort van de burger. Ook Engels, nieuwkomer op de ondergrondse afvalbakkenmarkt, werkt er hard aan om zich te onderscheiden.

Engels is leverancier van duurzame verpakkingen voor logistieke toepassingen en oplossingen voor afvalscheiding en inzameling. Daarnaast biedt Engels producten voor transport en opslag van (milieu-)gevaarlijke stoffen. Al enkele decennia staat hierbij creatief en klantgericht denken centraal.

filename.jpgEngels levert de stad Brussel de komende jaren de stille glasbakken.

De meeste mensen weten dat je de glasbak 's avonds en 's nachts niet gebruiken moet. Toch gebeurt het vaak. Toen WTL Europe - die het contract voor levering van ondergrondse en semi-ondergrondse afvalcontainers in de komende jaren aan het GAD (met Engels als toeleverancier van de ondergrondse bakken) heeft - voorstelde te investeren in een fluisterstille glasbak, hadden zowel het GAD als Engels daar oren naar. Pel Ariesen van P&P Solutions, die tot nu toe alle containers van Engels ontwierp, kreeg de opdracht de stilste glascontainer in de markt te ontwerpen. Het GAD stelde een betonput en een meetlocatie ter beschikking.

Metaalcomposiet en rubber
In het ontwerp werd gebruik gemaakt van zijwanden uit een geluiddempende metaalcomposiet. De zuil werd aan de binnenzijde afgeplakt met rubber. Ook werden er vangbanden toegepast. Op 19 maart werd er getest. De uitslag was verbluffend: 48,8 decibel op vijftien meter afstand. In verhouding: ruim onder het niveau van twee pratende mensen. En dit conform de norm bij een inworpfrequentie van één fles per seconde en een sample van tweehonderd flessen.
Engels gaat er van uit dat er naast Nederland ook in Frankrijk veel belangstelling voor de glasbak zal bestaan. Traditioneel zijn Fransen meer op geluid gefocust dan dat Nederlanders dat zijn (waarschijnlijk vanwege de gebruikelijk nachtelijke inzameling).

Opdracht Brussel
Een ander nieuwtje op glasbakkengebied: Engels verwierf de opdracht voor levering van de stille glasbakken in de komende drie jaren in Brussel. Steeds twee zuilen per locatie: één voor bont en één voor wit glas. Totaal tussen de tachtig en 180 stuks. De opdracht hield ook het ontwerpen van een inwerpzuil in. Brussel was over het ontwerp erg enthousiast. Engels hoopt dan ook dat het totaal te leveren aantal paar dichter bij de 180 dan bij de tachtig zal liggen...

filename.jpgInwerpzuil ontworpen voor de GAD.
filename.jpgDe uitslag van de test - uitgevoerd door TNO - gaf verbijsterende resultaten.

Meer weten over Engels Logistiek BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! mei 2008 (nummer 4)