Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 03 april 2012

Van allrounders 'purpose build' machines maken

Metso heeft M&J shredders in verschillende maten en soorten, zowel mobiel als stationair. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vinden van oplossingen voor specifieke aanvragen.

Industrial shredders 5.jpgStationaire 4000S installatie van M&J.

De producten van Metso, een multinationale producent van machines en installaties voor onder andere de afval, schroot, puin en de papier- industrie, worden gekenmerkt door hun degelijkheid en duurzaamheid. Industrial Shredders uit Deventer vertegenwoordigt de door Metso vervaardigde afval shredders, de M&J shredders.

Metso heeft de afgelopen jaren zeer intensief allerlei producten getest. Dit gebeurt altijd op aanvraag van eindverwerkers of van de originele producenten van de betreffende producten. Een aantal voorbeelden zijn de chemische industrie, producenten van hardhout, biomassacentrales of elektronicaproducenten. De soms zeer specifieke vragen en typische problemen hebben Metso een schat aan informatie verschaft om van allrounders ‘purpose build’ machines te maken. Daarbij is aan alle aspecten gewerkt zoals: hydrauliek, besturingsprogrammatuur en niet in de laatste plaats de snijwerktuigen. Met name de ontwikkeling van nieuwe types rotoren heeft een vlucht genomen die een wezenlijke verbetering geeft ten aanzien van productiecapaciteit, eindproducteigenschappen, energieverbruik en uiteindelijk dus een verhoging van de efficiëntie.

Industrial shredders 7.jpgDe M&J 1000M, 16 ton, het kleine broertje van de mobiele 4000M shredder.

Gangmaker

M&J shredders vormen in Alkmaar bij Sortiva de basis voor de automatische sorteerinstallatie. Daar hebben ze verschillende typen M&J shredders staan die zowel in bedrijfsafval als in hout draaien. Bij één van de houtopwerkingslijnen moet er 500 ton biomassa per dag aan de bio-energiecentrale geleverd worden. Dat legt een behoorlijke druk op de productiemensen. De  M&J 6000S is de gangmaker in de verwerkingslijn. Deze produceert gemiddeld net onder de 100 ton per uur waarvan zo’n 60 ton gereed product is.

Maar er zijn ook uitschieters van wel 130 ton per uur. Deze overcapaciteit heeft twee grote voordelen: ten eerste kan er 500 ton in één ploegendienst geproduceerd worden en ten tweede is het mogelijk om na een storing de achterstand redelijk snel weer in te lopen.  Bij dergelijke productiecapaciteiten is het van belang dat de operators de machines ook kunnen bijhouden. Niets is frustrerender voor een machinist om de hele dag achter de feiten aan te moeten lopen. Een juiste afstemming van grijpercapaciteit en het regelmatig aflossen van machinisten zorgt voor een optimalisatie van de shredder.

Industrial shredders 3.pngM&J 4000M Mobiele shredder, gewicht: 32 ton.

Hetzelfde geldt voor de shredders in afvalsorteerinstallaties. Vaak is ‘t het paradepaardje ‘M&J 4000S’ dat aan de voorkant van de installaties de capaciteit van de sorteerlijn bepaalt. Na sortering blijft er meestal een lichte fractie over die verder verkleind dient te worden. Capaciteit is niet prioriteit nummer één. Op deze post kan het kleine broertje ‘M&J 1000S’ ingezet worden. In de meeste gevallen krijgen de beide shredders behoorlijk wat voor hun kiezen. Bij hoge utilisatie van de lijnen is het niet verstandig om in te boeten op service en onderhoud. In deze gevallen wordt dus vrij veel van de flexibiliteit van de servicemensen vereist.

Industrial shredders service bus.jpg

Ook Attero maakt gebruik van de M&J shredders. “Wij hebben sinds 2007 enkele in gebruik in de voorbewerking voor de afvalverbrandingsinstallatie. Deze units draaien gemiddeld 22 uur per dag, zeven dagen in de week”, legt  Attero’s servicecoördinator André Hendriks uit. Een paar machines hebben nu al meer dan 45.000 uur gedraaid. “Natuurlijk letten wij erg op de kosten, maar stilstand en storingen kunnen wij ons in dit continuproces niet veroorloven.

Verkleinen Voor het recyclen van afvalstoffen wordt steeds meer gebruik gemaakt van shredders. De motieven om te verkleinen kunnen verschillend zijn. Soms om de producten hanteerbaar te maken, soms om ze makkelijker van elkaar te scheiden of juist te homogeniseren. Tevens is volumereductie voor een efficiënter transport ook een goede reden. Met de opkomst van het Cradle to Cradle-principe veranderen de eisen die klanten aan shredders stellen. Waar voorheen een ‘alleskunner’ gevraagd werd, wensen ze steeds meer een specifieke ‘toegewijde’ machine.

Betrouwbaarheid is van heel groot belang.” Om die reden hanteert Attero een strak onderhoudsschema. “De mechanische beschikbaarheid van de M&J shredders ligt boven de 98 procent, tijd voor het reguliere onderhoud niet meegerekend.” Hendriks vindt het een geruststellende gedachte dat als er iets fout gaat, Metso alle onderdelen op de plank heeft liggen. “En dat die binnen een paar uur in Wijster kunnen zijn. Ook zijn de mannen van onze productie zeer te spreken over de geïnstalleerde M&J shredders.”


Vakblad Afval! februari 2012 (nummer 1)