Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 20 april 2006

Een kijkje achter de schermen bij Engels

Misschien kent u Engels ('kreatief met kunststof bakken') al wel. Deze leverancier van milieuboxen is de David tussen de internationale Goliath's en kent een geschiedenis die zich laat lezen als een roman. Altijd zichzelf gebleven, heeft het menige concurrent overleefd.

filename.jpg

Engels (voluit Engels Logistiek BV) werd opgericht in 1955 in Tilburg door Jan Engels, als toeleverancier aan de Zuid-Nederlandse textielindustrie. Als vader op reis was, nam moeder de telefoon op (vaak met de huidige directeur op schoot). In 1960 was er genoeg geld voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. 

Nieuwe klanten

Met de teloorgang van de Nederlandse textielindustrie tijdens de jaren die volgden, moest Jan Engels op zoek naar nieuwe klanten voor de kratten, rekken en bakwagens die hij voorheen aan spinnerijen en weverijen verkocht. Die nieuwe klanten vond hij, bijvoorbeeld in de hoedanigheid van LP- producent Polygram, Verolme scheepsbouw, IBM die kogelkop typemachines produceerde in Amsterdam, Machinefabriek Johan de Wit, door Philips gekocht als leverancier van de motoren van hun Video 2000 systeem. Ondertussen allemaal bijna 'Industriële Archeologie'.

Prijs voor de Milieubox

filename.jpg

In 1985 ging Engels over in handen van de tweede generatie, Joost Engels en via een management buy-in, Jan Heeren. Het bedrijf specialiseerde zich steeds meer in de levering van bakken en kratten, bijvoorbeeld aan Fokker, Océ en PTT Telecom.
In 1989 ontving Engels een prijs van minister Nijpels voor het idee 'Milieubox'. Ondertussen zijn er 2.000.000 geleverd in Nederland en Scandinavië. Breda kocht de eerste 50.000, Weert, de Achterhoek, Amstelveen, Den Haag, Enschede, Groningen volgden. Maar Tilburg kocht bij een concurrent. In 1990 verhuisde Engels naar Eindhoven, wegens “gebrek aan industriegrond in Tilburg”.

Levering uit voorraad

Rond 1995 brak er oorlog uit in kunststofland. Europa werd een realiteit, de Europese inschrijving halveerde het prijspeil van minicontainers. Otto, Sulo en Plastic Omnium zochten diversificatie en begonnen bakken, pallets en palletboxen te leveren. Engels voelde zich aangevallen, en bouwde met de milieubox als fundament een compleet programma afvalinzamelmiddelen op. In 2000 verhuisde Engels naar haar huidige locatie (Industrieterrein Kapelbeemd in Eindhoven) om met behulp van 7000 m2 opslagoppervlak de strijd aan te gaan: levering uit voorraad! En niet enkel van containers, maar van een hele 'menukaart' met bedrijfsinterne milieuzorgproducten. Uiteindelijk blijft Engels als enige speler in de markt over die vanuit één verkoopafdeling zowel overheid als bedrijfsleven van dienst is met logistieke en milieuproducten. Na twintig jaar groei met gemiddeld twintig procent telt Engels nu 36 medewerkers in drie landen (Nederland, België en Frankrijk) die samen een omzet van € 13,5 miljoen realiseren. En die altijd op zoek zijn naar betere oplossingen.

filename.jpg

Passie

Een hartenkreet van Joost Engels: “Milieu en Logistiek zijn in onze visie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goede logistiek sluit zinloos vervoer uit. Afval op de ene plaats is grondstof, op de andere: scheiden, verpakken en veilig vervoeren zijn basisvoorwaarden voor recycling. Meervoudig bruikbare verpakkingen sparen geld, voorkomen afval en transportschade. Het is de passie van Engels bovenstaande uitgangspunten aan uw praktijk te toetsen!”
Voor de praktijk van 2005 hield dat onder andere in: Ontwerp en levering van semi-ondergrondse afvalcontainers (5000 liter) aan de Franse gemeentes Béziers, Agen en Vitré, levering van UN-gekeurde 4-wiel containers voor ziekenhuisafval aan Nederlandse universitaire ziekenhuizen, ontwerp en levering van opvouwbare kunststof inzamelpalletboxen voor inzameling van tl-buizen in heel Scandinavië, levering van inzamelkorven voor papier en glas aan Noueux les Mines, Pornic, Oporto, Edinborough en de Shetland eilanden, levering van 'aanvalskratten' aan de brandweer van Lyon, levering van containers en containerstandaards langs de Waalse autobanen.

Goede kans dat u Engels in uw carrière zult tegenkomen!

Meer weten over Engels Logistiek BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! februari 2006 (nummer 1)