Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 september 2012

Twence zet in op terugwinning uit bodemassen

Twence en Inashco gaan samenwerken om de recycling van bodemassen uit de verbrandingsinstallaties van Twence optimaliseren.

In juli van dit jaar hebben de beide bedrijven een overeenkomst getekend om een ADR-installatie van Inashco naar Twente te halen. Door inzet van Advanced Dry Technology (ADR) verwacht Twence een substantieel grotere hoeveelheid metalen terug te winnen uit de bodemassen, de onbrandbare resten die overblijven na de verbranding van huishoudelijk afval. Daarnaast is het de bedoeling dat de kwaliteit van de bodemas zodanig verbetert, dat deze in de toekomst als vrij toepasbare bouwstof en vervanger voor zand en grind kan worden ingezet.

Nieuw gebouw

Om de installatie te kunnen plaatsen zal een nieuwe hal worden gerealiseerd achter de bestaande bodemasopwerkingsinstallatie op het terrein van Twence. De komende maanden wordt gewerkt aan het ontwerp van het gebouw, de engineering van de installatie en de aanbesteding van het werk. Twence hoopt de installatie eind 2013 in gebruik te kunnen nemen. Overigens is het bedrijf voor de tussenliggende periode tot 2014 in een aanbestedingsprocedure op zoek naar een opdrachtnemer die bodemas met stuifklasse 4 (vallend onder BRL 2307) kan bewerken, de tussenopslag kan verzorgen als ook het vervoer over weg en water van Hengelo naar de stortplaats van Nauerna in Assendelft.

Ongeveer een kwart van alle afval blijft na verbranding over als bodemassen. Bij Twence gaat het om circa 150.000 ton per jaar. Na opwerking worden bodemassen toegepast in geluidswallen, als ophoog- en funderingsmateriaal in de wegenbouw en als toeslagstof in asfalt of beton. Het opwerken van bodemassen tot bouwstoffen gebeurt bij Twence in een bodemas-opwerkingsinstallatie. Die verkleint eerst het ruwe materiaal en haalt er vervolgens zoveel mogelijk metalen en vervuiling uit. Toch bevatten bodemassen ook na dit opwerken nog metalen en zouten. Daarom kunnen ze uitsluitend worden toegepast in de IBC-klasse, wat wil zeggen dat de bodemassen moeten worden ‘ingepakt’. Daarmee wordt de kans op uitloging van eventuele milieugevaarlijke stoffen geminimaliseerd.

Green Deal

Uit milieu- en kostenoverwegingen is het wenselijk dat bodemassen schoner worden. Daarom heeft de overheid met twaalf afvalenergiecentrales in Nederland, waaronder Twence, een Green Deal gesloten. Daarin is afgesproken dat over vijf jaar de helft van alle opgewerkte bodemassen schoon genoeg is om te gebruiken als vrij toepasbare bouwstof.

Meer informatie:

» Aanbesteding bodemas Twence