Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 oktober 2012

Minerale fractie ARN naar Delfzijlster smeltinstallatie

ARN gaat als eerste gebruik maken van de onlangs geopende smeltinstallatie van Ensartech in Delfzijl.

Ensartech en ARN tekenen verwerkingsovereenkomt.jpgHans van der Greef, directeur ARN Recycling, Arie de Jong, ceo ARN en Martin Ooms, ceo Ensartech ondertekenen de verwerkingsovereenkomst.

De samenwerking levert een belangrijke bijdrage aan het streven van ARN om het recyclingpercentage van auto’s de komende jaren op te voeren naar 95 procent. De Ensartech-installatie werkt volgens een nieuwe technologie; moeilijk verwerkbare industriële afvalstromen die het milieu zwaar belasten, worden tijdens een smeltproces met hoge temperatuur omgezet in bruikbare producten: bouwstoffen en energie. In vergelijking met andere verwerkingsmethoden levert de Ensartech-technologie tien keer minder reststoffen op. Deze minieme reststoffenfractie kan zelfs nog tot nul worden teruggebracht. Ensartech bouwt in de toekomst nog tien tot vijftien van deze installaties in Europa. De installatie in Delfzijl heeft een verwerkingscapaciteit van zo'n 25 K/t per jaar.

Basalt

Autowrakken eindigen na demontage bij de shredder, waar ze worden vermalen. Het overblijvende shredderafval wordt in de PST-fabriek van ARN in Tiel gescheiden in vezels, plastics en een minerale fractie. Voor de minerale fractie is nu met de nieuwe technologie van Ensartech een goed herbruikbare toepassing ontstaan. De minerale fractie wordt in de installatie van Ensartech gesmolten, waardoor de moeilijk te verwijderen organische materialen gescheiden worden van de mineralen. Wat resteert is basalt, dat goed bruikbaar is in onder andere de bouw.