Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 11 april 2013

Ook Noord-Ierland introduceert tasjestaks

Na Wales en Ierland heeft ook Noord-Ierland een heffing op tasjes voor eenmalig gebruik geïntroduceerd.

Inwoners van Noord-Ierland moeten vanaf deze week minstens 5 pence (ongeveer 6 eurocent) voor een tasje betalen. De heffing geldt niet alleen voor plastic tasjes, maar ook voor tassen van papier of plantaardige materialen zoals zetmeel. Volgens de Noord-Ierse overheid kunnen deze evenveel schade toebrengen aan het milieu als plastic tassen. Wel zijn er uitzonderingen voor tasjes die alleen gebruikt worden voor producten als onverpakt voedsel, zaden en bollen, messen en tassen voor afhaalmaaltijden.

Jaarlijks worden 250 miljoen tassen uitgedeeld in het land. De overheid wil dat aantal graag omlaag brengen. Alle winkeliers zijn verplicht om minstens 5 pence per tasje te vragen. Ze kunnen ook meer vragen, maar alleen de verplichte 5 pence moet afgedragen worden aan het Ministerie van Milieu.

Verenigd Koninkrijk

Wales en Ierland hebben al een tasjestaks en Schotland bereidt ook een dergelijke maatregel voor. Daarmee is Engeland straks het enige land binnen het Verenigd Koninkrijk en de Britse eilanden waar tasjes nog gratis verspreid mogen worden.