Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 05 juli 2013

Autorecycling ARN blijft gelijk

In 2012 heeft ARN 96,1 procent van het gewicht van afgedankte auto's hergebruikt en nuttig toegepast. In 2011 werd 96,2 procent behaald.

Dat blijkt uit het Duurzaamheidsverslag 2012. Het recyclingpercentage over 2012 bestaat uit twee delen. 83,7 procent van de autowrakken is hergebruikt als product of materiaal. De overige 12,4 procent is verbrand voor energieterugwinning (nuttige toepassing). Vanaf 2015 moet minstens 85 procent gerecycled worden, aangevuld tot 95 procent met nuttige toepassing.

Ook het marktaandeel van ARN bleef met 82,9 procent nagenoeg gelijk. In totaal werden 237.207 autowrakken administratief afgemeld. Daarvan werden 196.573 voertuigen verwerkt door bij ARN aangesloten demontagebedrijven. Om de stroom goed te kunnen blijven verwerken draait de PST-fabriek van ARN in Tiel sinds kort vijf dagen per week volcontinu, met drie ploegen.

Tarieven

Verder heeft ook ARN last van de lage verbrandingstarieven, veroorzaakt door overcapaciteit. De verwerkingstarieven van ARN voor autoshredderafval liggen daardoor nu onder kostprijs. "Onterecht, want na verwerking door ARN keert shredderafval als secundaire grondstof terug in de keten", aldus Arie de Jong, algemeen directeur van ARN. "Op deze manier, zonder steun van de overheid, hebben initiatieven tot het nascheiden van afval weinig bestaansrecht. Om de grondstoffenrotonde echt te laten werken is het van belang dat de overheid dit mee laat wegen in haar beleid."