Categorie: Producten | Gepubliceerd: 26 augustus 2013

6,6 ton afval van stranden gehaald

Een opruimactie van Stichting de Noordzee heeft 6.590 kilo strandafval opgeleverd.

Tijdens de MyBeach Cleanup Challenge werd in de maand augustus de hele Noordzeekust schoongemaakt door 563 vrijwilligers. De actie begon in Cadzand en eindigde op Schiermonnikoog. Over een lengte van 350 kilometer is er 6.590 kilo afval verzameld.

Het afval werd geteld door middel van een app, de Strandscanner, om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en samenstelling van het afval. Sigarettenpeuken werden het meest gevonden op stranden waar veel badgasten komen, gevolgd door kleine stukjes plastic, snoep- en snackverpakkingen, doppen en stukjes touw. Op de meer afgelegen stranden werden vooral touwen en netten uit de scheepvaart en visserij gevonden.

De resultaten van de MyBeach Cleanup Challenge worden op 1 september tijdens een landelijke opruimactie van de PvdA aangeboden aan Tweede Kamerlid Manon Fokke. Hiermee hoopt Stichting De Noordzee dat er gerichte beleidsmaatregelen tegen het afval worden genomen, zodat opruimen niet meer nodig is. "Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand", zegt Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee. "Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem."