Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 17 december 2013

Universiteit krijgt eigen energiecentrale op pyrolyse-olie

De Universiteit Twente krijgt een duurzame-energie-subsidie die kan oplopen tot 33,5 miljoen euro. Dit opent de weg voor een eigen energiecentrale die gestookt wordt met pyrolyse-olie, gemaakt van biomassa zoals houtsnippers of snoeiafval.

artists impression energiecentrale.jpgArtist impression van de energiecentrale op de UT Campus.
(copyright: architecten van Mourik, Den Haag)

De technologie achter de brandstof komt voort uit onderzoek van de UT. BTG, een spin-offbedrijf van de UT, heeft zich gespecialiseerd in de verdere technologieontwikkeling van de pyrolyse-olie. Volgens Gerhard Muggen, managing director van BTG BioLiquids, een dochterbedrijf van BTG, is het goed nieuws dat de UT subsidie krijgt voor de inzet van deze nieuwe brandstof: “Hiermee wordt de vraag naar pyrolyseolie groter. Inmiddels hebben drie relaties van ons dit jaar SDE-beschikkingen voor het opwekken van energie met pyrolyse-olie verkregen.”

De centrale, waarmee een investering van circa 5 miljoen euro is gemoeid, is gepland op de campus van de Universiteit Twente en kan 1,6 MW elektriciteit en 4,0 MW warmte leveren. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.800 huishoudens en met een warmteverbruik van 2.500 huishoudens. Met de centrale kan de UT zelf 48 procent van haar eigen elektriciteit genereren en meer warmte opwekken dan ze gebruikt. De centrale wordt in principe in 2015 in gebruik genomen.

Duurzame campus

De UT wil tussen 2005 en 2020 het energieverbruik met 30 procent terugdringen en haar CO2-voetafdruk verkleinen, onder meer door de inzet van duurzame energiebronnen. De komst van de centrale past goed in dit streven. Daarnaast zal de energiecentrale een rol gaan spelen bij het UT-onderwijs en -onderzoek op het gebied van procestechnologie en duurzame energie.