Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 24 december 2013

Pollutec 2013: broeinest voor eco-technologische innovatie

De vakbeurs voor eco-technologie en energie die begin december in Parijs werd gehouden heeft 26.876 bezoekers opgeleverd.

Topics op Pollutec 201

Veelbelovende onderwerpen op Pollutec Horizons 2013 omvatten de circulaire economie (eco-design, economie van functionaliteit, gebruik van afval), efficiënt watergebruik, concrete stappen om de kwaliteit van de binnenlucht te beschermen, de evolutie van asbest regelgeving, de ontwikkeling van de biogas-industrie, energiewinning uit afval en co–producten in bedrijven, het afvalbeheer in verband met natuur -of industriële rampen, steeds fijnere recycling van zeldzame of edele metalen, ecologische engineering behoud van de biodiversiteit, de bijdrage van satelliet aanvragen voor landbeheer of ecologische transitie, schadelijke vervangende producten, plantaardige chemie en de ontwikkeling van duurzame bronnen, EMAS-certificering in ziekenhuizen, specifieke aspecten van de duurzame stad (bijvoorbeeld stedelijke geluidskwaliteit, efficiënte verlichting, intelligent straatmeubilair, hernieuwbare energie in het stedelijk landschap) of de impact van ecologische transitie in verschillende sectoren.

De Pollutec Horizons 2013 vond van 3 tot en met 6 december plaats in Parijs en bracht 1.194 exposanten, waarvan 31 procent internationaal uit 28 landen samen met 26.876 vakbezoekers. Daarvan was 18 procent van internationale afkomst uit honderd landen. De totale beursoppervlakte bedroeg 35.780 vierkante meter.

Tijdens zijn welkomsttoespraak legde Philippe Martin, van het ministerie van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie de nadruk op de betrokkenheid, inzet, creativiteit en innovatie van bedrijven en eco-industrieën die voor de Pollutec Horizons 2013 een unieke showcase betekenden. De laatste Parijse editie, bevestigde de dynamiek van grote concerns, mkb’s, kleine bedrijven en innoverende starters in alle sectoren van milieu en duurzame ontwikkeling. Discussies en debatten weerspiegelden de nieuwe producten en diensten die op de beurs door 1.194 exposanten werden gepresenteerd.

Pollutec Horizons wil een plek blijven voor informatie, training en oplossingen en biedt de technieken op het gebied van onderzoek en innovatie in de domeinen van duurzame ontwikkeling. Dit gold zowel op de vakgebieden van de beurs (afval en recycling, wateranalyse, lucht, energie, bodem, biodiversiteit en risico's) als in het kader van de drie aandachtsgebieden - Duurzame Stad, Duurzame industrie en Duurzame Ontwikkeling en Ziekenhuis - die veel bezoekers trokken. Meer dan ooit was de Pollutec Horizons een bron van advies en expertise en dit maakte de beurs hét netwerkevenement voor professionals uit allerlei sectoren.

Bezoekers

Wat betreft de bezoekers, bracht de beurs private en publieke beleidsmakers samen uit de volgende sectoren: eco-activiteit, industrie, advies en engineering, overheid en bestuur en energie en bouw. Deze beleidsmakers kwamen voornamelijk om innovaties te ontdekken in 2013, de ontwikkeling van partnerschappen of om kennis te nemen van duurzame ontwikkeling.

Specifieke bijeenkomsten hebben geleid tot tal van uitwisselingen met hoog gekwalificeerde deelnemers, met name tijdens de Green Business Meetings (135 deelnemers en meer dan driehonderd gekwalificeerde gemaakte afspraken) en LeCleantech (146 deelnemers). Tegelijkertijd waren er veel bezoeken in de regio Parijs (districten IssyGrid en Fort Issy Issy-les-Moulineaux, van Yprema website Emerainville, Marne Aval Siaap, het grote winkelcentrum Aeroville in Roissy, Cite Descartes Noisy champs), en deze brachten ongeveer 135 Franse en internationale deelnemers samen die interessante contacten tussen zowel beheerders als bezoekers konden ontwikkelen.

Op internationaal vlak heeft de beurs ook succes geboekt met het kiezen van Zuid-Korea als ere-gastland. Naast de georganiseerde paviljoens door de Keiti en de Kepa en de verschillende interventies en televisiefora waren er veel Koreanen aanwezig tijdens andere evenementen of op thematische ruimtes op de beurs, met in het bijzonder in de domeinen lucht, biogas en duurzame industrie. Ondanks het feit dat het aantal internationale paviljoens in tegenstelling tot 2011 is gedaald, is het aantal internationale exposanten stabiel gebleven met 31 procent van alle exposanten. Deze exposanten waren in alle sectoren aanwezig. De beurs verwelkomde daarnaast vele internationale delegaties, zoals uit Saoedi Arabië, Ivoorkust, Spanje (Galicië), Guinea, Paraguay, Senegal en Servië, maar ook vele internationale beleidsmakers in het kader van de Business Meetings. Deze beurseditie is tevens een vergelijking gemaakt tussen de beleidsaanpak voor de ‘duurzame stad’ in verschillende steden in diverse Europese landen zoals Duitsland, Denemarken, Spanje, Frankrijk en Zweden.

Volgende Pollutec's:

  • Pollutec, van 2 tot en met 5 december 2014, in Lyon Eurexpo.
  • Pollutec Horizons, van 13 tot en met 16 oktober 2015, in Parijs Expo Porte de Versailles.