Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 januari 2014

Bowie sluit de deuren

Het lijkt erop dat recyclingbedrijf Bowie failliet is. Het bedrijf houdt de deuren gesloten.

Het personeel van Bowie trof gisterochtend gesloten deuren aan bij het hoofdkantoor in Landhorst en de depots in onder meer Oss en Helmond. Volgens Henri Janssen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zal het bedrijf waarschijnlijk vandaag faillissement aanvragen bij de rechtbank in Den Bosch.

Bowie is onbereikbaar voor commentaar. Een voicemailbericht meldt alleen dat het bedrijf momenteel gesloten is. Ook de 180 werknemers verkeren nog in onzekerheid. "Sinds gisteren zit er bij alle locaties een slot op de poort of zijn de deuren gesloten, met alleen een briefje dat ze gesloten zijn", zegt Janssen. "Ook is er bij de directie niemand bereikbaar. Voor mij vind ik dat niet zo erg, maar wel voor het personeel dat om zes uur 's ochtends in de kou staat. Zo ga je niet je trouwe werknemers om." Janssen hoopt daarom dat een ander bedrijf bereid is Bowie over te nemen.

Reorganisatie

Het ging al langer niet goed met het familiebedrijf. Vorig jaar kondigde Bowie nog een reorganisatie aan. Er waren 76 ontslagen nodig, waarbij ook de directie niet gespaard werd. "De afgenomen bouwactiviteiten en gebrek aan investeringen in infrastructurele werken hebben hun invloed op de hoeveelheid werk voor Bowie, waardoor een reorganisatie onontkoombaar is”, stelde Bowie toen.

FNV Bondgenoten onderhandelde met Bowie over een sociaal plan voor de 76 ontslagen werknemers. Die onderhandelingen verliepen volgens Janssen ook al zeer stroef. "Aanvankelijk was er geen advies aan de Ondernemingsraad gevraagd, en toen dat op ons aandringen toch gebeurde kregen ze een kwartiertje de tijd om met een eerste reactie te komen. Daar zijn normaal gesproken weken voor nodig. Het mocht ook niks kosten." Daarnaast zijn volgens Janssen in 2009 veel werknemers uit het pensioenfonds Vervoer gehaald, zonder dat de financiële gevolgen daarvan voor de werknemers zijn gecompenseerd. FNV bereidde daarvoor vorderingen van enkele tonnen voor.

Meer weten over Bowie?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline