Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 juni 2014

Prijs voor tapijttegels van afgedankte visnetten

Tapijtfabrikant Interface heeft de eerste Social Enterprise Transformation Award gewonnen voor haar innovatieve project Net-Works.

20140620_Kirkman_SEday_qs12.jpgInterface krijgt de Award uitgereikt.
Foto: Marijn de Wit

Net-Works is een partnerschap tussen Interface, Zoological Society of London en garenfabrikant Aquafil, dat er op gericht is om afgedankte visnetten in te zamelen en te gebruiken als grondstof voor nieuwe tapijttegels.

De Social Enterprise Transformation Award wordt uitgereikt aan bestaande organisaties die niet alleen financieel succesvol en een motor voor de Nederlandse economie zijn, maar ook  innovatieve oplossingen bieden voor maatschappelijke vraagstukken. De award is dit jaar voor het eerst uitgereikt en is een initiatief van Kirkman Company. De jury was zeer onder de indruk van het Net-Works project. Met name de integratie van zowel de ecologische als de sociale dimensie van duurzaamheid was voor de jury een doorslaggevende factor om de prijs toe te kennen.

Circulaire productieketen

Net-Works wil enerzijds het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van 's werelds armste kustgemeenschappen verminderen en anderzijds een geschikte afvalstroom vinden voor de ambitie om meer nylon te recyclen. Net-Works is in 2012 gelanceerd in het Danajon Bank gebied van de Filippijnen en is een grote stap in de doelstelling van Interface om een circulaire productieketen te realiseren. Afgedankte visnetten vormen een overvloedige bron van nylon, dezelfde grondstof die ook voor tapijtgaren wordt gebruikt. Het verzamelen van deze afgedankte visnetten zorgt daarnaast voor een verbetering van de leefomstandigheden van lokale vissers.