Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 17 september 2014

Ons afval, maar dan anders...

Hoe moet de afvalstroom georganiseerd worden om het potentieel van de belofte 'afval is grondstof' waar te maken? Want hoewel er veel gerecycled wordt, neemt de hoeveelheid restafval nog steeds toe.

iStock_000001853974Medium.jpgDat het anders moet blijkt uit de economische crisis, de klimaatverandering en de grondstoffenschaarste. Maar hoe? We leven in tijden van transitie. Naast initiatieven die de hoeveelheid restafval verminderen, is er een groei aan burgers en ondernemers die op zoek zijn naar de mogelijkheden die afval ons biedt: als grondstof voor nieuwe producten en als basis voor een nieuw verdienmodel.

Nieuwe Business Modellen

Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, doet onderzoek naar ‘Nieuwe Business Modellen’. Hierbij gaat het nadrukkelijk om meer dan economisch profijt. Bijvoorbeeld 3D-printen met gerecycled plastic, of puntensystemen op scholen en sportverenigingen voor de inzameling van plastic flesjes, kleding of kleine elektrische apparaten.

Met Stichting Our Common Future 2.0 is Jan Jonker een zogenoemde incubator gestart voor vernieuwers in afval. Met dit netwerk- en begeleidingstraject ‘Nieuwe Business Modellen in Afval’ worden kansrijke vernieuwers geholpen om door te breken, hun netwerk te verbreden en een stap te maken naar opschaling. Startende ondernemers, afvalspecialisten en anderen met een vernieuwend initiatief kunnen zich aanmelden.

Meer informatie: www.nbmafval.nl, 024-3233018