Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 26 september 2014

EC wil Griekenland beboeten om gevaarlijk afval

Griekenland voldoet nog altijd niet aan de Europese standaard voor de behandeling van gevaarlijk afval. De Europese Commissie eist nu boetes.

De Commissie heeft Griekenland verwezen naar het Europese Hof van Justitie. Vijf jaar geleden deed het Hof ook al uitspraak over de behandeling van gevaarlijk afval, maar Griekenland voldoet nu nog steeds niet aan de regels. De Commissie vraagt het Hof daarom boetes op te leggen: een vast bedrag van 14,9 miljoen euro en een bedrag van 72.864 euro voor iedere dag dat Griekenland in overtreding blijft.

Het Hof constateerde in 2009 al dat er in Griekenland geen goed beheersplan bestaat voor verschillende soorten gevaarlijk afval, zoals medisch afval en chemicaliën. Om volledig te voldoen aan Europese regelgeving met Griekenland zo'n plan opstellen, zorgen voor faciliteiten waar het afval verwerkt kan worden en iets doen aan gevaarlijk afval dat nu nog opgeslagen wordt tot het verwerkt kan worden. De verwachting was dat Griekenland in 2013 zou voldoen aan de regelgeving, maar er is nog altijd geen beheersplan aangenomen en er bestaat ook geen duidelijk tijdspad voor.