Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 24 december 2014

Provincies en gemeenten stellen eisen aan omgevingsdiensten

Door provincies en gemeenten gezamenlijk eisen te laten stellen aan omgevingsdiensten, moeten vergunningverlening, toezicht en handhaving in Nederland worden verbeterd.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor mede namens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een wijziging van het wetsvoorstel Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) aan de Tweede Kamer gestuurd. De opgestelde eisen kunnen per omgevingsdienst verschillen. "Door zelf de eisen vast te stellen kunnen gemeenten en provincies die in één omgevingsdienst deelnemen samen bepalen welke kwaliteit zij verlangen voor hun burgers, bedrijven en leefomgeving", aldus staatssecretaris Mansveld.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werken aan een modelverordening voor kwaliteitseisen die hun leden kunnen gebruiken. Kwaliteitseisen kunnen gaan over de opleiding, de kennis en ervaring van het personeel en over het verloop van een proces: hoe dient een vergunningaanvraag verwerkt te worden.