Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 19 januari 2015

Chauffeurs gevaarlijk afval hoeven certificaat niet te verlengen

Vooruitlopend op de nieuwe regeling vervoer huishoudelijk afval is het voor ADR-certificaathouders niet meer nodig het KCA-certificaat te verlengen.

De Regeling vervoer huishoudelijk gevaarlijk afval 2004 wijzigt per 1 juli 2015. Vanaf die datum is het examen KCA niet meer opgenomen in de regeling en stopt CCV met de afname van dit examen. Vooruitlopend op de aanpassing hoeven ADR-certificaathouders vanaf 1 januari 2015 het eerder verplichte KCA-certificaat niet meer te verlengen. ILT zal vanaf deze datum met betrekking tot het inzamelen van huishoudelijk gevaarlijk afval, bij begeleiders niet meer handhaven op het in het bezit hebben van een geldig KCA-certificaat.

In de nieuwe regeling staat dat de begeleider van een voertuig, aanvullend op zijn geldig ADR-certificaat, moet beschikken over een gerichte opleiding en instructie voor het op een veilige manier inzamelen, indelen in klassen en vervoeren van huishoudelijk gevaarlijk afval. De opleiding moet ook tot doel hebben de begeleider bewust te maken van de veilige handelings- en noodprocedures.