Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 31 januari 2015

Afvalfonds start 'schoonste clubactie'

In Volendam heeft Arnold Mühren de aftrap gegeven voor de actie schoonste club 2015.

 

club actie nl schoon.jpgArnold Mühren gaf de voorzet voor de actie Schoonste Club van 2015, door de bal vanaf de middenstip richting het doel te schieten en hiermee als het ware de bal door naar de andere kanshebbende sportclubs te spelen.

Bij de ruim 25.000 Nederlandse sportverenigingen bestaat tweederde van al het afval uit plastic verpakkingen. Bij elkaar is dat zo’n zes miljoen kilo plastic afval per jaar, genoeg om voetbalstadion De Kuip vier keer te vullen. Dat kunststof moet ook in de gescheiden inzamelstructuur terechtkomen, want dat gebeurt nu nog onvoldoende. 

In 2012 werd een motie van het toenmalige Tweede Kamerlid Van der Werf (CDA) aangenomen om de inzameling bij sportclubs en verenigingen te stimuleren. Nog onlangs, bij het laatste debat met staatssecretaris Mansveld in de Tweede Kamer, werd aangedrongen op het uitvoeren van de motie.

Daarom riepen Supporter van Schoon, Plastic Heroes, Vereniging van Sport en Gemeenten, Duurzaam Verenigen en de Klaas-Jan Huntelaar Foundation deze actie in het leven. Sportclubs kunnen zich tot 6 april aanmelden op www.schoonsteclubvannederland.nl. De club die het meest actief bezig is met duurzaamheid en sportiviteit, maakt kans op duurzame prijzen zoals zonnepanelen, energie- en waterbesparingscheck, een oplaadpunt voor elektrische auto en fiets en het shirtsponsorschap van FC Volendam voor 6 wedstrijden. 

Als sportclubs het plastic afval apart aanbieden via Plastic Heroes, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren. Het Afvalfonds wijst naar gemeenten of de inzamelaar van de sportclub. Want met deze instanties zijn afspraken te maken. Dat heeft weer tot gevolg dat er minder restafval ingezameld hoeft te worden door andere instanties.

 

 

Meer weten over Stichting Afvalfonds Verpakkingen?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website