Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 27 februari 2015

Fosfaat uit vliegas HVC teruggewonnen

HVC en Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) hebben een overeenkomst getekend om te zorgen dat vliegas uit hun slibverbrandingsinstallaties wordt teruggewonnen.

De twee bedrijven gaan daarvoor samenwerken met de Belgische firma EcoPhos. EcoPhos heeft een uniek proces ontwikkeld waarmee uit de vliegas fosfaat wordt teruggewonnen in de vorm van kunstmest. Door deze samenwerking in de keten kan veel meer fosfaat worden teruggewonnen, dan op de rioolwaterzuivering van de waterschappen zelf mogelijk is. HVC en SNB samen verbranden ruim 50 procent van het Nederlandse zuiveringsslib in hun installaties. Door de overeenkomst met EcoPhos moet jaarlijks fosfaat uit 50 tot 60 kton vliegas worden teruggewonnen.

Fosfaat

Rioolwater in Nederland bevat circa 12 miljoen kilo fosfor. Rioolwaterzuiveringen verwijderen ongeveer 85 procent hiervan uit het afvalwater via het zuiveringsslib. Als het zuiveringsslib daarna apart wordt verbrand in een mono-slibverbrandingsinstallatie, zoals bij HVC en SNB, komt het fosfaat in de vliegas terecht. De vliegas bevat dan zoveel fosfaat dat terugwinning mogelijk is geworden.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over N.V. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website