Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 12 maart 2015

Papierloze registratie scheepsafval in Rotterdam

De Haven van Rotterdam heeft gekozen voor de app M2Hamis van GMT. Hiermee kan de verplichte registratie van scheepsafval mobiel worden uitgevoerd.

Met de app kunnen inzamelaars via ieder toestel, zoals computer en tablet, hun afval registreren in het Haven Management Informatie Systeem (Hamis). Doordat handmatig invullen door de afvalinzamelaar en overtypen door het Havenbedrijf niet meer nodig is wordt veel tijd bespaard en de kans op fouten gereduceerd. Ook kan direct de registratie op het schip gecontroleerd worden waarmee fraude wordt voorkomen.

"Gebruikersgemak was een van de belangrijkste eisen die we GMT hebben meegegeven om brede en mobiele toegankelijkheid mogelijk te maken”, vertelt Ron van Gelder, Senior Adviseur Havenbedrijf Rotterdam. “En daar is aan voldaan. Gebruikers kunnen via tablet of notebook eenvoudig de cloud-applicatie bereiken. Havenbedrijf Rotterdam levert aan de applicatie actuele informatie over schepen die de haven aandoen. Het gaat hierbij om scheepsnamen en bezoekgegevens. De inzamelaar kan deze informatie aanvullen met gegevens zoals soort, hoeveelheid stof en waar de afvalstoffen zijn ingezameld." De applicatie stuurt vervolgens de gegevens weer aan het Havenbedrijf zodat alle afvalstofgegevens compleet zijn.