Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 maart 2015

VetVat verzamelt jus en bakresten voor biobrandstof

Bedenkers VetVat willen verspilling vetten en oliën tegengaan.

Om deze verspilling op duurzame manier tegen te gaan, wil bedenker Bob Goulooze, samen met voormalig CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf, het VetVat in de keuken introduceren. Daarmee worden jus en bakresten ingezameld, die vet-verwerkende bedrijven omzetten in biobrandstof. Nederlanders spoelen tientallen miljoenen liters vetten en oliën, vaak met heet water en afwasmiddel, door. Zo verdwijnt alles in het riool. Een kilo vet verwijderen kost 2 euro en 70 cent.

Verantwoordelijkheid

De overheid vindt dat vetproducenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor producten in het afvalstadium en dat zij vetten en oliën moeten recyclen. Consumenten staan voor het dagelijkse probleem: wat doen we met de jus? Goulooze: “Het VetVat dat volledig op de consument is gericht, lost deze problemen op. Het is een ultra modern vet-verzamel bakje, van ontwerper Hans Couveé, dat past in elke keuken. De consument gooit gewoon het vet bovenop het VetVat. Door de trechtervormige bovenlaag glijdt het vet in het vat. De vetlucht blijft ook in het vat. Als het vat vol is, dan kan men de sluiting stevig indrukken zodat het VetVat definitief dicht is. Zo is het klaar voor transport en verwerking. De consument houdt altijd schone handen.”

Markt en consument

"Het concept vereist de samenwerking van markt en consument", aldus Van der Werf. "De markt heeft hier geen ervaring mee, maar in gesprekken met diverse stakeholders kwam ik ruim voldoende bereidheid tegen om hieraan te werken. Momenteel zijn wij ook in overleg over een nudge, een kleine beloning voor de consument. Het bedrijfsleven kan ook nog wel een zetje gebruiken, want nu is de tijd er echt rijp voor." De gemeente Leiden en vetverwerker Rotie willen meewerken aan een pilot.