Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 09 april 2015

Meer gerecyclede kleding bij H&M

H&M wil in 2015 300 procent meer artikelen van gerecycled katoen in het assortiment opnemen.

H&M_closed_loop_denim_.jpgH&M wil in 2015 fors meer kledingstukken met gerecycled textiel op de markt brengen.

Dat meldt de kledingketen in haar duurzaamheidsrapport 'Conscious Actions 2014'. Hierin staat de voortgang beschreven van meer dan tachtig 'Conscious Actions' in elke fase van de levenscyclus van een kledingstuk – van de katoenvelden tot aan het recyclen van gebruikte kleding.

H&M zamelt in haar winkels ook gebruikte kleding in. Klanten krijgen in ruil daarvoor een kortingsbon. In 2014 verdubbelde deze inzameling ruim. In 2013 werd wereldwijd nog 3.047 ton kleding ingezameld, in 2014 was dat 7.684 ton. In 2014 verschenen ook de eerste kledingstukken met 20 procent gerecyclede katoen van deze ingezamelde kleding in de winkels van H&M. Ook werd gerecycled polyester ingezet. Het nieuwe doel voor het eind van 2015 is een verhoging van 300 procent van het aantal kledingstukken gemaakt van gerecyclede vezels. Overigens geeft H&M wel aan dat er nog stappen gezet moeten worden in het afvalbeheer: de doelstelling om 95 procent van het afval uit de magazijnen te recyclen is nog niet in zicht.

Samenwerking

Momenteel gebruikt H&M maximaal 20 procent gerecycled katoen in kleding. De keten wil dat percentage omhoog brengen, zonder dat het de kwaliteit van de kleding schaadt. Daar is nog innovatie voor nodig. Daarvoor is H&M een samenwerking aangegaan met Worn Again, dat recycling van textiel onderzoekt, en Kering, een vereniging van luxemerken. H&M en Kering zullen de onderzoeken van Worn Again naar een betere recyclingmethode voor textiel nauw in de gaten houden om te kijken of ze commercieel levensvatbaar zijn. "Op de lange termijn kan dit de manier waarop mode geproduceerd wordt veranderen en de vraag naar virgin grondstoffen fors verminderen", aldus Anna Gedda, hoofd Duurzaamheid bij H&M.