Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 april 2015

HVC verkoopt deel aandelen windturbine Boekelemeer

De windturbine op het Alkmaarse industrieterrein de Boekelemeer is deels overgedragen aan de Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar.

decra.jpgHVC participeert overigens zelf in Decra. Met de overdracht van de aandelen is tevens een start gemaakt met de Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (Decra). De windturbine is het eerste duurzame project waarin Decra investeerd. De windturbine levert jaarlijks voor ruim 4000 mensen groene energie. De opgewekte windenergie levert een rendement dat opnieuw kan worden gebruikt (revolverend fonds) in nieuwe duurzame projecten. Op deze manier realiseert Decra een versnelling in de productie van duurzame energie voor de regio. Decra wil graag dat burgers, bedrijven en lokale energiecoöperaties in de projecten gaan participeren. Op welke manier dat het beste kan wordt momenteel onderzocht.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en afval- en energiebedrijf HVC willen de duurzame energieproductie in de regio vergroten. Daarom hebben zij in 2014 het stimuleringsfonds Decra opgericht. Decra richt zich op het aanjagen van duurzame energieprojecten in de regio en het investeren van de opbrengsten in nieuwe duurzame projecten.
Alle leden hebben een startbedrag (naar rato van het aantal inwoners) ingelegd en HVC levert daarnaast ook haar brede technologische kennis en ervaring van duurzame energieprojecten in (warmte, biomassa, wind, zon en geothermie).