Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 18 mei 2015

Eerste Wecycle Service Center geopend

Vanmorgen is het eerste Wecycle Service Center bij Road2work in Ede officieel van start gegaan. In het centrum worden oude elektrische apparaten ontmanteld door re-integratiemedewerkers.

large_351_1.pngNieuwe demontagelijn van Kusters in het eerste Wecycle Service Center bij Road2Work in Ede.

Erik Schalk (directeur Road2Work) en Jan Vlak (directeur Wecycle) verzorgden de opening, gevolgd door een videoboodschap van Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bij Road2work wordt elektronisch afval gedemonteerd en gesorteerd, waarbij het hoofddoel eigenlijk is re-integratie plaatsen te bieden voor mensen die naar een reguliere baan willen doorgroeien. "Bij ons staan arbeidsethos, arbeidsritme en arbeidsvaardigheden centraal. In de afgelopen jaren hebben we daardoor 50 procent van de mensen aan een reguliere baan geholpen", vertelt Erik Schalk. De oude apparaten zijn afkomstig van de milieustraten van het ACV. Het bedrijf is dan ook opgezet door Erik Schalk samen met Wouter Koenderman directeur van de ACV uit Ede.

Volgens Jan Vlak is het Service Center een activiteit waarmee Wecycle inspeelt op de wensen van haar inzamelpartners. "De Service Centers bieden gemeenten maatwerk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. De sortering en eerste demontage van e-waste biedt hiervoor goede mogelijkheden. Het levert ook milieuwinst op, omdat het witgoed na demontage nog beter te recyclen is."

De twee nieuwe ontmantellijnen zijn geleverd door Kusters Recycling Solutions. "Het is een nieuw concept waarbij uit de apparaten eerst de vervuilende componenten handmatig worden verwijderd, waardoor de recycling verderop in de verwerking verbeterd wordt", weet Jeroen Kusters, Chief Commercial Officer bij Kusters. Het gaat dan bijvoorbeeld om de motoren uit koelkasten. De demontagelijnen bij Road2Work zijn eenvoudig van opzet. Er komt zelfs geen elektriciteit aan te pas. Dat is om de veiligheid van de re-integratie medemerkers onder alle omstandigheden te waarborgen en ook om het werk zo simpel mogelijk te houden. Jeroen Kusters is samen met Wecycle aan het kijken of het concept ook op andere plekken geïnstalleerd kan worden.

Road2work biedt dagelijks aan maximaal 20 mensen werk die jaarlijks 6000 stuks witgoed en 7000 computerkasten demonteren.

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, richtte zich tijdens de opening in een videoboodschap tot de aanwezigen: “Ik wil beklemtonen dat Wecycle samen met Road2work ervoor zorgt dat mensen die beperkingen hebben toch kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Dat is voor het milieu mooi en prachtig voor de mensen die het betreft die aan de slag kunnen.”

Meer weten over Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) / Wecycle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen