Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 02 november 2015

Scheidingssystemen sluiten niet aan bij gebruikers

Hoe inzamelsystemen en gebruikers tegen de diverse categorieën van afval aankijken, verschilt nogal. Dat kan de afvalscheiding belemmeren.

Dat blijkt uit een onderzoek naar afvalscheiding in appartementen van de Chalmers Technische Universiteit in Zweden, gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production. Het onderzoek vond plaats bij 92 appartementen in het Zweedse Göteborg. Dit gebied stond erom bekend dat bewoners moeilijk te engageren waren voor afvalscheiding.

De bewoners scheidden hun afval in diverse containers. De verschillende categorieën voor het afval zorgden echter voor verwarring, ondanks dat de bewoners instructies kregen over welk afval in welke container hoorde. Zo maakten de containers bijvoorbeeld onderscheid tussen verpakkings- en niet-verpakkingsafval. Bewoners waren echter meer geneigd afval simpelweg te scheiden op basis van materiaal. Dat leidde tot foutjes in de afvalscheiding. Uit analyses bleek dat 70 procent van het restafval geschikt was geweest voor scheiding. Vooral biologisch afbreekbaar afval en gevaarlijk afval werden vaak verkeerd weggegooid. De onderzoekers raden daarom ook aan scheidingsinfrastructuur te ontwerpen waarin de behoeften van de gebruiker centraal staan, in plaats van het afvalbeheersysteem.