Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 09 april 2016

Financieel solide jaar Attero en blik op de toekomst

In 2015 heeft Attero een omzet van ruim € 339 miljoen behaald uit zijn activiteiten. De EBITDA was €133 miljoen en de netto winst kwam uit op € 49,7 miljoen, welke wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Paul Ganzeboom, CEO: ‘Wij hebben een intensief jaar achter de rug en hebben belangrijke besluiten genomen om de organisatie te versterken. Ook doen we een aantal gerichte en omvangrijke investeringen en hebben we onze contractportefeuille voor de komende jaren verder verstevigd. Onze financiële positie is solide en wij hebben een gezonde financieringsstructuur. Het beleid dat we hebben ingezet heeft drie pijlers te weten: strategische focus, operational excellence en groei. Voor de komende jaren houden we rekening met lagere autonome omzetten en resultaten als gevolg van het verlopen van contracten. Veel van de genomen en te nemen maatregelen en investeringen zijn gedaan om ons voor te bereiden op deze ontwikkeling.’

Strategische focus

In 2014 heeft Attero een grondige herziening van de strategie uitgevoerd. De directie heeft gekozen de kernactiviteiten van Attero verder te versterken: verbranding van restafval met opwekking van duurzame energie, terugwinning van grondstoffen uit restafval en recycling van organisch en mineraal afval. Op deze terreinen heeft Attero een leidende positie in Nederland. In 2015 heeft Attero met succes verder gebouwd aan de langetermijn portfolio van zijn afvalcontracten. Dat is zowel in Nederland als in Engeland gebeurd. Het resultaat is dat de afvalenergiecentrales in Moerdijk en Wijster voor de middellange termijn zeer goed gevuld zijn. Ook voor het vergisten en composteren van organisch materiaal en het recyclen en storten van mineraal afval is 2015 een goed jaar geweest. Attero zag zijn groengasproductie toenemen van ruim 14 naar ruim 18 miljoen kubieke meter. De opbrengsten uit energie en metalen stonden onder druk vanwege internationale marktontwikkelingen.

Operational excellence

We streven naar operational excellence in alle bedrijfsactiviteiten. Belangrijke inspanningen zijn gedaan om de bedrijfsvoering aan te passen en te verbeteren. Naast het vernieuwen van de organisatiestructuur en de wijze waarop onderdelen worden aangestuurd, zijn ook diverse managementposities versterkt. Onze verwerkingsprocessen en onze dienstverlening naar klanten zijn in 2015 verder geprofessionaliseerd. Daarmee zijn de operationele kosten verlaagd en is de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd.

Investering in groei

In 2015 is een begin gemaakt met de bouw van de nieuwe turbine in Moerdijk. Deze omvangrijke investering is noodzakelijk om de afvalverwerking en productie van duurzame energie en warmte zeker te stellen. De zeer energie efficiënte biomassa-energiecentrale in het Brabantse Odiliapeel is in gebruik genomen en levert stoom aan het naastgelegen internationaal opererende aardappelverwerkend bedrijf. Eveneens omvangrijk was de capaciteitsuitbreiding van de kunststof sorteerinstallatie in Wijster met onder andere het terugwinnen van drankenkartons. In 2016 en 2017 investeert Attero enkele tientallen miljoenen euro’s in zijn afvalenergiecentrales in Moerdijk en Wijster. Doel van deze investeringen is het bewerkstelligen van een nog hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid van beide verwerkingsinstallaties. Samen met aandeelhouder Waterland streeft Attero naar internationale uitbreiding. Attero’s sterke financiële positie, gecombineerd met additioneel groeikapitaal van Waterland, bieden hiertoe ruime mogelijkheden. Er zijn in het afgelopen jaar diverse internationale acquisitiekansen onderzocht.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website