Categorie: Management | Gepubliceerd: 20 april 2016

CAO-acties gaan vandaag door

Er lijkt nog geen einde in zicht voor de vakbondsacties voor een betere CAO Afval & Milieu.

Nadat eerder deze week actie werd gevoerd bij AVR in Duiven en HVC in Dordrecht, waren vandaag Irado in Schiedam en Attero in Moerdijk aan de beurt. Later deze week volgen waarschijnlijk opnieuw Attero en HVC. Vakbond FNV geeft aan dat de werkgevers nog niet op de acties gereageerd hebben. Wel hebben de leden van CNV het CAO-voorstel inmiddels ook verworpen, en de vakbond verwacht daarmee sterker te staan.

Irado

Bij Irado ging het om een langzaamaan-actie. Niet, zoals gebruikelijk, met voertuigen die een file vormden, maar met medewerkers die langzaam aan het werk gingen. "Het ging iets anders dan gepland, maar wel heel goed", vertelt Birsen Yavuz, die als bestuurder bij FNV Publiek Belang bij de actie aanwezig was. "Er stonden denk ik zo'n vijftig werknemers buiten bij ons. Er was geen file, want Irado heeft geen weegbrug op deze locatie, maar we maakten een praatje met de mensen zelf bij de poort en medewerkers kwamen bij ons staan." Daardoor gingen mensen 'langzaamaan' aan het werk. De actie startte om half 7 's ochtends en werd om kwart over 9 afgebroken.

De acties draaien vooral om de inzet van flexwerkers en het creëren van 'echte banen'. Zo ook bij Irado. Yavuz: "De opkomst was hoger dan gehoopt. Irado heeft gigaveel flexwerkers, en we snappen dat die niet aansluiten, maar er stonden wel veel vaste werknemers. Als die allemaal hadden geweten dat we als FNV ook stakingsuitkeringen verzorgen, was de opkomst waarschijnlijk nog hoger geweest."

Volgens Yavuz werden de medewerkers die meededen aan de actie wel "een beetje geïntimideerd". "Er was vooraf een memo verspreid dat het loon gekort zou worden, en aan de poort stond leiding met een werknemerslijst, daarbij werd direct geturfd wie er meedeed en hoe lang." Irado wilde hierop vanochtend geen commentaar geven.