Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 juni 2016

Inwoners gemeente Renkum gaan waarde afval ontdekken

De nieuwe campagne 'Ontdek de waarde van afval', moet inwoners van de gemeente Renkum stimuleren hun afval beter te scheiden.

Renkum Actie Ontdek waarde afval 1.JPGWethouder Wendy Ruwhof maakt samen met kunstenaar Frans Klerkx (links) en ACV-directeur Wouter Koenderman (midden) kunst uit afval tijdens het officiële startmoment van de afvalscheidingscampagne 'Ontdek de waarde van afval'.
Foto: © Berry de Reus

ACV en Renkum voeren daarvoor diftar in. Het basistarief voor de huidige afvalstoffenheffing gaat omlaag en dat daarbovenop wordt betaald per leging of, indien aan de orde, per aanbieding van een zak restafval in een ondergrondse container. Ook gaat de inzamelfrequentie van de verschillende afvalstromen veranderen, waarbij bijvoorbeeld restafval eens in de drie weken wordt opgehaald.

Zo hoopt de gemeente Renkum al in 2018 aan de doelstelling van een afvalscheidingspercentage van 75 procent te voldoen, waarbij er ongeveer 140 kilo restafval per inwoner per jaar overblijft. Op dit moment ligt het scheidingspercentage in de gemeente op ongeveer 60 procent.

Campagne

In het kader van het nieuwe afvalbeleid, werd op 14 juni het startsignaal gegeven voor de afvalcampagne door wethouder Wendy Ruwhof. Bij cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek Oosterbeek maakte zij samen met kunstenaar Frans Klerkx en AVC-directeur Wouter Koenderman een mini-expositie uit afval. In het cultuurcentrum is tot en met 4 juli de expositie ‘Waardevol afval’ te bekijken, van de kunstenaars Frans Klerkx en Lidewij van Eijk.

Daarnaast krijgen inwoners informatie via folder en social media; op een speciale Facebook-campagnepagina kunnen zij meedenken over afval scheiden.