Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 16 juni 2016

Benzeen uit groen gas: een 'verduurzamingsslag'

Eind 2017 moet een demoproces gereed zijn waarmee benzeen uit groen gas wordt gewonnen. Uiteindelijk zouden de volumes biobased benzeen zelfs de fossiele benzeen in kunnen halen.

Dat blijkt uit berekeningen van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). ECN werkt aan de ontwikkeling van benzeen uit groen gas, samen met Avantium, Catalok en Kodok. Het project is onderdeel van het Innovatieprogramma van Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy (TKI-BBE).

Vorig jaar heeft het Topconsortium een onderzoeksagenda gepresenteerd aan minister Kamp van EZ, waarin aandacht is voor de ontwikkeling van een biobased economy, onder andere door toepassing van chemische bouwstenen en biocascadering te onderzoeken. In dat laatste geval worden zoveel mogelijk waardevolle verbindingen uit biomassa gehaald, voordat de biomassa wordt gebruikt voor energiewinning. Zo kan het biobased benzeen gebruikt worden in de chemische industrie, waar benzeen één van de belangrijkste grondstoffen is.

Lignine

Het doel van huidige project is om eind 2017 5 kilo lignine per uur te kunnen vergassen. Lignine komt veel voor in vezelrijke biomassastromen. In het tussenproduct wat na de vergassing ontstaat, zit 0,5 à 1 procent benzeen. Uit het groene gas wordt vervolgens benzeen samen met xyleen en tolueen gewonnen en opgeslagen.

Opschalen

Eerder hebben ECN, Avantium, Catalok en Kodok aangetoond dat het proces op kleine schaal werkt en nu willen ze een continu vergassings- en winningsproces waarmaken. Biobased benzeen kan voor een belangrijke stap in de richting van verduurzaming van de chemische sector zorgen, wanneer het winningsproces standaard wordt toegepast bij de productie van groen gas, laat ECN weten.