Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 29 juli 2016

Nederlandse circulaire startups in de race voor half miljoen

Voor de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd voor groene startups zijn verschillende Nederlandse ondernemers genomineerd met een innovatief, circulair idee.

De Nationale Postcode Loterij, organisator van de wedstrijd, maakte onlangs de 25 genomineerde startups bekend die meedingen naar een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2016. De genomineerde startups komen uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Israël, Rwanda en India. Hofleverancier is echter Nederland met 10 genomineerden.

Genomineerden

Opvallend is dat veel van de Nederlandse ondernemers genomineerd zijn voor een circulair innovatie. Onder hen Dorus Galama (Pelican House) die circulaire, modulair ontworpen koptelefoons levert via een leaseconstructie, Michiel Vos (CocoPallet) die100 procent afbreekbare en betaalbare transportpallets voor Aziatische exporteurs ontwierp uit afval uit de kokosindustrie en Marieke Havermans (Onora) die 100 procent biologisch afbreekbare uitvaartkisten maakt van organische bioplastics. Ook Tonnis Hooghoudt (Ioniqa Technologies) werd genomineerd. Hij ontwikkelde een manier om gemengd plastic afval te upcyclen tot nieuwe grondstoffen tegen een concurrerende prijs.

Geldprijs

Op 15 augustus maakt de organisatie bekend welke vijf genomineerden doorgaan naar de finale. Op 14 september is de finale in de Gashouder in Amsterdam. De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2016 ontvangt 500.000 euro om zijn op haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up krijgt 200.000 euro.