Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 oktober 2016

Suez en TerraCycle willen samen impuls geven aan recycling

Suez neemt 30 procent van de Europese activiteiten over van TerraCycle. Door bundeling van krachten moeten nieuwe inzamel- en recyclingoplossingen ontstaan voor moeilijk te recyclen afvalstromen.

Ze zijn er al even mee bezig; Suez en TerraCycle hebben een aantal projecten in ontwikkeling waarmee moeilijk recyclebare afvalstromen een eigen inzamel- en sorteeroplossing krijgen voor recycling. Een voorbeeld daarvan is het recyclen van sigarettenpeuken naar bijvoorbeeld kantoormeubilair. Nu neemt Suez 30 procent van de Europese activiteiten over van TerraCycle. Door een bundeling van krachten willen Suez en TerraCycle nieuwe inzameling- en recycling-programma’s introduceren in Nederland, België, Finland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het gaat hierbij vooral om producten met ingewikkelde verpakkingen waar nu vaak nog geen recycling-oplossing voor is.

Inzamelprogramma's

TerraCycle ontwikkelt internationaal inzamelsystemen voor het recyclen van ruim 100 moeilijk recyclebare afvalstromen en is gespecialiseerd in het recyclen van deze afvalstromen. Het bedrijf is actief in 20 landen en deed in 2011 haar intrede in Nederland. Op dit moment heeft TerraCycle vijf inzamelprogramma’s in Nederland, zoals voor de recycling van huishoudelijke artikelen als toiletblokken, luchtverfrissers en pompjes van schoonmaakmiddelen en afzonderlijke programma’s voor de recycling van snoepverpakkingen, schrijfwaren, wegwerphandschoenen en wegwerpkleding afkomstig uit laboratoria. Als het aan Suez en TerraCycle ligt, komen er in de toekomst nog meer recycling-oplossingen bij die toegankelijk zijn voor burgers, bedrijven en gemeenten.

Recyclen van het ‘niet recyclebare’

Voor Suez betekent de samenwerking een uitbreiding van haar diensten op het gebied van inzameling en recycling in Europa. Algemeen directeur van Suez Nederland Wieger Droogh: “TerraCycle elimineert het idee van afval door het recyclen van het ‘niet recyclebare’. Hieruit komen nieuwe kringlopen en nieuwe businessmodellen voort. Uiteindelijk streven we er samen naar om - via recycling en hergebruik - circulaire economieën tot stand te brengen waarin grondstoffen voortdurend worden teruggewonnen en toegepast. Dit betekent dat we op den duur verschillende afvalstromen op een andere manier moeten terugbrengen in de keten. We zien en geloven dat deze markt zich ontwikkelt naar een multi-niche markt, waaraan we met dit partnership een goede invulling kunnen geven.”

Ook Tom Szaky, CEO van TerraCycle, verwacht veel van de samenwerking: “De programma’s van TerraCycle behoren tot de meest vooruitstrevende programma's ter bevordering van recycling. Onze samenwerking met Suez zal een stevige impuls geven aan de uitbreiding van de recycling-mogelijkheden van Suez en de groei van TerraCycle in Europa versnellen.”  

TerraCycle: gratis recyclingprogramma's

Wereldwijd heeft TerraCycle inzamelingprogramma’s die worden georganiseerd door vrijwilligers en gesteund door bedrijven of gemeenten. Zo heeft TerraCycle partnersteden over de hele wereld waar zij Zero Waste-oplossingen aanbiedt die variëren van programma’s voor de recycling van sigarettenpeuken tot ophaaldiensten in woonwijken. Ook biedt TerraCycle gratis recycling-programma’s aan die worden gesponsord door merken, fabrikanten en detailhandelaars om burgers te helpen bij het verzamelen en recyclen moeilijk recyclebare afval. Verder trekt zij wereldwijd op met fabrikanten om specifieke en complexe afvalstromen te helpen recyclen.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website